MonPlaneta
Calvet demana “la implicació de tots” en la millora de la recollida selectiva de residus
  • CA
Damià Calvet durant l’obertura de la trobada | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat aquest dimecres “la implicació de tots” en la millora de la gestió i prevenció dels residus, durant l’obertura de la jornada ‘Prevenció i Gestió dels residus municipals: cap al 2030’, organitzada al Cosmocaixa de Barcelona per la Plataforma residusmunicipals.cat, creada per l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio, amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, el conseller ha animat la ciutadania a implicar-se en el procés participatiu que en breu s’iniciarà per elaborar la futura Llei de prevenció i gestió dels residus i per a l’ús eficient de recursos. La voluntat, ha dit, és complir amb els ambiciosos objectius que marquen la Unió Europea i el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya.

Calvet ha recordat la importància dels “residus com a recursos que no podem malbaratar”, en la línia de l’aposta del Govern per l’economia circular, la millora de la qualitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic. Així, ha insistit que “en un context d’emergència climàtica, una millor gestió de residus contribueix a disminuir les emissions de carboni”. També ha incidit en la necessitat de treballar en l’eliminació dels plàstics d’un sol ús que tant impacten en l’entorn. Europa marca específicament la necessitat d’incrementar el reciclatge dels residus: un 55% el 2025, el 60% el 2030, i el 65% el 2035. Això implica que els nivells de recollida selectiva s’hauran de situar entre el 60% i el 75%.

Durant la jornada es podran escoltar les experiències i projectes de diferents entitats municipalistes, municipis, i empreses, específicament, de l’àmbit comercial. També es tractarà d’altres fluxos de residus que cal reforçar, com és el cas dels tèxtils. Finalment, s’analitzarà la problemàtica i la normativa sobre els plàstics d’un sol ús.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa