MonPlaneta
Calvet confia que Catalunya tingui competències sobre les aigües del país d’aquí 20 anys
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet | ACN

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, confia que abans del 40è aniversari de l’Agència Catalana de l’Aigua, d’aquí a 20 anys, Catalunya pugui exercir les competències sobre totes les aigües del territori català, des de les conques internes fins a la part catalana de la conca de l’Ebre, a més de la Garona i la Sénia. Així ho ha afirmat en un acte de celebració del 20è aniversari de l’ACA al Palau de Pedralbes, on l’ha acompanyat el seu director, Lluís Ridao. Per la seva banda, Ridao ha apostat per abordar quin ah de ser el model de futur per gestionar els rius i l’entorn en un context d’emergència climàtica. Precisament en aquest àmbit l’ACA té previst centrar-hi especials esforços, ja que en la seva agenda verda –que l’agència ja va anunciar que tenia un pressupost de 3.000 MEUR a 15 anys vista- es pretén destinar el 33% dels recursos a accions per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic. “Si mirem al futur, som conscients que el cost per lluitar contra l’emergència climàtica és gran, però el cost de no fer-ho és encara superior”, ha advertit el conseller.

Imatge aèria del delta de l'Ebre
Imatge aèria del delta de l’Ebre | Cedida

!--akiadsense-->

Tot i això, Calvet ha avisat que no es pot obviar que el país està “condicionat en negatiu” pel dèficit fiscal, el dèficit d’inversió en infraestructures, i l’impagament dels compromisos i convenis signats per l’Estat. Segons Calvet, els darrers 10 anys s’ha incrementat en un 30% els recursos hídrics disponibles a les zones més poblades gràcies a la dessalinització, la recuperació de captacions en desús i la millora en els tractaments de potabilització. El conseller ha puntualitzat que entre 2016 i 2020 s’està intentant “equilibrar la balança” i fer inversions a municipis no connectats a grans xarxes de transport d’aigua i que tenen problemes de garantia. S’hi ha destinat fins a 86,2 MEUR en aquest període.

La depuradora de Riudellots de la Selva, actualment
La depuradora de Riudellots de la Selva, actualment | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

Calvet ha recordat que en el marc de l’agenda verda s’aposta per la resiliència circular amb una inversió prevista de 291 MEUR en els propers 15 anys destinats al reforç de la dessalinització amb l’ampliació de la planta de la Tordera i la construcció d’una nova dessalinitzadora a la conca del riu Foix. Es preveu que a mig termini es passi dels 30 hm3 actuals als 90 hm3 en l’ús de l’aigua regenerada i durant el període 2020-2021 l’ACA destinarà 13,5 MEUR per activar nous sistemes terciaris i mantenir el funcionament dels ja existents. En el marc de l’agenda verda, es preveu invertir més de 150 MEUR entre 2020 i 2035 per potenciar l’aigua regenerada. Pel que fa a les depuradores, actualment n’hi ha 527 en servei que sanegen les aigües residuals generades pel 97,1% de la població. L’ACA preveu una inversió de 858 MEUR en els propers anys per modernitzar les depuradores ja en servei i dur a terme prop de 1.000 noves depuradores, podent així arribar al 100% de població sanejada.

El director de l'ACA, Lluís Ridao, acompanyat d'alcaldes de la Garrotxa
El director de l’ACA, Lluís Ridao, acompanyat d’alcaldes de la Garrotxa en un acte el juliol passat | ACN

!--akiadsense-->

La descarbonització i millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions de sanejament és una altra de les prioritats i l’ACA, segons Calvet, “preveu desenvolupar un pla d’estalvi i eficiència energètica que suposarà, entre d’altres, la implantació d’instal·lacions de parcs de producció elèctrica fotovoltaica en les depuradores”. En aquest sentit, l’ACA destinarà 100 MEUR per convertir les actuals depuradores en bio-refineries capaces de ser autosuficients energèticament. D’altra banda, en el marc de l’agenda verda l’ACA destinarà 836 MEUR durant els propers 15 anys en la millora del medi hídric, amb accions orientades a adaptar les estructures de sanejament i hidràuliques als impactes del canvi climàtic, la retirada progressiva de depuradores i col·lectors de la línia de costa o aquelles que estan sotmeses a afectacions de riuades freqüents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa