MonPlaneta
Calvet, compromès a millorar la governança dels parcs naturals i a impulsar-ne la gestió integrada
Damià Calvet reunit amb els responsables dels espais protegits del seu Departament | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va reunir aquest divendres per primer cop amb els presidents dels òrgans rectors de més d’una desena d’espais naturals de protecció especial gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat, per recollir de primera mà les seves inquietuds, conèixer les darreres actuacions dutes a terme i els reptes més immediats per consolidar aquestes espais com a referents naturals, turístics i econòmics al territori.

El conseller va tancar la trobada i es va comprometre a “impulsar un procés de millora de la governança amb el territori i d’agilització dels tramits d’ajuts” i també a “avançar cap a una gestió integrada d’aquests espais, tal com li reclama el territori”, és a dir, que els equips gestors d’aquests espais coordinin el conjunt de polítiques sectorials dins els límits del parc. En aquest sentit, Calvet va dir que la creació de l’Agència del Patrimoni Natural i Biodiversitat que impulsa el Parlament de Catalunya “serà una eina clau per a la millora de la gestió d’aquests espais i per donar resposta a bona part de les demandes que aquest matí s’han formulat”. I va afegir que des del Govern i el Parlament “impulsarem els decrets de governança dels parcs naturals i dels espais de protecció”.

El Departament de Territori i Sostenibilitat gestiona directament un total de 15 espais naturals de protecció especial: un parc nacional, 10 parcs naturals, 3 paratges naturals d’interès nacional i una reserva natural. Abasten una superfície de 297.000 ha a tot Catalunya. El seu patrimoni natural és excepcionalment divers: des de l’alta muntanya fins els fons marins, dels boscos atlàntics a les cingleres i les brolles mediterrànies, dels grans aiguamolls litorals als secans de la plana de Lleida. Aquesta gran diversitat situa Catalunya en una posició privilegiada, capdavantera en patrimoni natural i biodiversitat en el context europeu. Pel que fa a la gestió i als recursos humans, la situació de cada espai natural protegit és particular: n’hi ha de molt antics i consolidats i altres de molt recents i encara en fase de construcció, amb diversos graus de maduresa i problemàtiques diferenciades. La meitat d’aquests espais, presenten greus mancances pel que fa a la dotació de recursos humans, que està encara lluny de la normalitat.

Des del 2015, quan els parcs i espais naturals van passar a formar part del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha recuperat part del pressupost perdut en els anys de la crisi, així com les convocatòries d’ajuts i subvencions en espais naturals. A partir del 2016, també s’han reactivat les juntes rectores, els espais de governança amb el territori, els serveis d’educació ambiental i part del que s’havia perdut en quant a punts d’informació i brigades dels parcs. Tanmateix, encara s’és lluny d’una situació normal i suficient. Els pressupostos són encara de l’ordre del 65% del que es disposava abans de la crisi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa