MonPlaneta
Calvet anuncia 40 milions d’euros més per a polítiques ambientals i climàtiques
  • CA
Damià Calvet i Marta Subirà durant l’assemblea de Regions4 | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller Damià Calvet va anunciar que l’any vinent el Govern català destinarà 40 milions d’euros addicionals per a polítiques de canvi climàtic, un pressupost que servirà “tant per a accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic com per a accions de preservació del medi natural i de la biodiversitat”. Així ho va explicar en finalitzar l’Assemblea de Regions4, que es va celebrar en el marc de la COP25. “Seran 40 milions d’euros que s’afegeixen al pressupost que ja tenim de forma ordinària al pressupost per a polítiques ambientals i que són una bona notícia per al clima a nivell de Catalunya però també a nivell planetari” va indicar el conseller, qui va afegir que “aquesta quantitat augmentarà progressivament fins als 150 milions. Necessitem més acció climàtica i més ràpida i aquesta partida addicional ens ho permetrà fer”.

Calvet va posar en valor que aquests diners “provenen d’uns impostos ambientals finalistes” resultat de la política de fiscalitat ambiental que el Govern duu a terme davant l’emergència climàtica. Segons va especificar el conseller, 20 milions es destinaran al fons climàtic per emprendre mesures de mitigació i d’adaptació com poden ser “ajuts per a la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat i per incentivar l’economia circular”. Una comissió definirà el destí d’aquest pressupost. Els 20 milions restants es destinaran al medi natural i a la biodiversitat “per preservar i projectar els nostres espais naturals i millorar la gestió dels nostres parcs naturals”.

L’assemblea de Regions4 | Departament de Territori i Sostenibilitat

D’altra banda, el conseller Calvet va valorar positivament “l’anunci de la Comissió Europea d’una agenda ambiciosa en acció climàtica i la intenció de fer un pacte pel clima a nivell europeu” així com també l’anunci que “el Banc Europeu d’Inversions invertirà en accions que desenvolupin projectes d’acció climàtica, en un fons de transició just o en un fons de compensació; i tot això s’ha de desenvolupar els pròxims 100 dies”. “Ser aquí a la COP25 i compartir amb governs subnacionals del món xarxes de treball conjunt ens permetrà adaptar les polítiques catalanes al nous vectors que incorpora la Comissió Europea” va explicar el conseller, que va detallar que a la primera cimera catalana d’acció climàtica que es farà el gener, s’hi incorporaran els elements que s’estan debatent aquests dies a la cimera mundial “per poder anar més enllà”.

El Govern català aprofita la seva participació en diversos actes de la COP25 per explicar les polítiques ambientals que està duent a terme, especialment des que el 2017 es va aprovar la llei del canvi climàtic. I participa en les reunions i actes de les organitzacions internacionals a les quals pertany com l’Under2 Coalition o Regions4, que reivindiquen el paper actiu que tenen els governs subestatals en les polítiques ambientals que es duen a terme a nivell mundial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa