MonPlaneta
Calvet anuncia 150 milions en inversions a la xarxa de la nova ATL pública
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va presentar aquest dimarts el pla d’inversions de la nova ATL pública per als propers cinc anys. Acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; del director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, i del director de l’ens d’abastament ATL, Josep Andreu Clariana, el conseller va detallar el pla. Durant el període 2019-2023, s’invertiran 150 milions d’euros mitjançant més de 170 actuacions que tenen l’objectiu de modernitzar la xarxa i les instal·lacions de la companyia, incorporant les noves tecnologies per fer una gestió més eficient. D’aquests 150 milions d’euros, 15 corresponen a actuacions que ja estan en curs. Calvet va assegurar que “l’objectiu és modernitzar, mantenir i millorar la seguretat tant de les instal·lacions com del sistema d’abastament d’aigua”, perquè, va insistir, “la voluntat del Govern és seguir disposant d’una molt bona xarxa de qualitat al voltant de tot el cicle de l’aigua”.

Entre les inversions més destacades, Calvet va parlar de l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, una obra que permetrà “complir els compromisos adoptats a la Taula del Ter i recuperar el cabal ecològic al riu”. Calvet va explicar que el pla preveu passar d’una capacitat actual de 20 hm3 a l’any a 80 hm3. El conseller va apuntar que “la previsió és que el projecte estigui acabat el 2022, i que les obres s’allargaran durant un parell d’anys, amb una inversió de prop de 250 milions”. Així, a principis del 2025 podria ser una realitat. Pel que fa a la dessalinitzadora del Llobregat, es preveu destinar 1,7 milions en actuacions per a protegir la seva captació d’aigua de mar davant de possibles temporals marítims. Cal recordar que a principis de 2018 la captació va quedar malmesa i es va haver de reparar. Ara, l’actuació seria per protegir la captació d’aigua de mar de manera definitiva i donar estabilitat a la zona costandra circumdant. Sobre aquesta actuació, Calvet va recordar que es tracta “d’una obra en zona de domini públic que requereix d’una autorització del Ministeri de Transició Ecològica, encara pendent”.

Dessalinitzadora del Llobregat | xx

!--akiadsense-->

Les principals inversions previstes per als propers cinc anys es duran a terme a les dues principals potabilitzadores d’ATL, la del Llobregat (Abrera) i la del Ter (Cardedeu). En la primera es destinaran 14,7 milions per a modernitzar les seves instal·lacions, mentre que a la del Ter s’invertiran, en una primera fase, 16 milions en diversos àmbits com la construcció de nous filtres de carbó i la redacció de projectes de nous tractaments a la potabilització (ozó, membranes, etc.). Aquestes actuacions han de donar resposta a les noves condicions derivades del canvi climàtic i les noves legislacions sanitàries que això implica.

En l’àmbit de millores de la xarxa d’abastament en alta, destaca la inversió de la primera fase de 3 milions per millorar la conducció entre la potabilitzadora del Ter i l’estació distribuïdora de la Trinitat, així com els 5,7 milions per adequar la canonada de la potabilitzadora del Llobregat fins al bombament de l’arteria Abrera, Esparreguera, Hostalets de Pierola i El Bruc. Així mateix en aquest apartat cal destacar la renovació de l’arteria Sant Quirze – Can Llong (Sabadell ) amb un import de 14 milions d’euros. També es farà una important inversió en la rehabilitació de dipòsits de capçalera, garants de l’abastament en cas de possibles interrupcions en el subministrament. Els dipòsits de Can Llong, a Sabadell (4,5 MEUR), Mataró (673.800€), Sant Quirze del Vallès (2,7 MEUR),i Masquefa (2,6 MEUR) entre d’altres, són les principals inversions en aquest àmbit. També es preveu la construcció de nous dipòsits com el de Sant Andreu de la Barca, amb una inversió prevista de 3,3 milions.

Planta potabilitzadora d’Abrera | Gencat

!--akiadsense-->

En 20 estacions remotes que controlen el cabal d’aigua que circula per les conduccions de la xarxa d’ATL en alta, es preveu instal·lar 22 nous cabalímetres, mitjançant una inversió d’1,4 milions, per a millorar el control de l’aigua subministrada. Es destinen 3,7 milions a la primera fase del pla director d’automatització que contempla l’adequació i actualització del sistema de telecomandament incloent la incorporació de noves tecnologies. També s’incorporen 6,4 milions per l’adequació de les instal·lacions d’ATL als requeriments de seguretat corporativa a conseqüència de la designació d’aquesta empresa com a operador crític.

Finalment, el conseller Calvet va posar en valor la importància del nou pla de sostenibilitat d’ATL, que “relliga amb la idea d’emergència climàtica i transició energètica necessària”. Així, va explicar que s’inicia aquest pla, amb una inversió d’un milió d’euros, que incorpora la construcció, entre d’altres mesures, de parcs fotovoltaics per autoconsum i aprofitaments hidroelèctrics.

Tot i que la majoria d’actuacions de l’actual pla d’inversions se centraran en actualitzar i modernitzar la xarxa, també es preveuen mesures per a incrementar la garantia en l’abastament d’aigua. En aquest sentit, es preveu destinar 3,7 milions per activar l’abastament d’aigua des de la Llosa del Cavall a les comarques del Solsonès, el Bages i l’Anoia. Entre 2019 i 2023 també es faran les inversions inicials per a la millora de la conducció que abasteix l’àmbit del Penedès-Garraf des de la xarxa Ter Llobregat (350.000€), per a la redacció del projecte constructiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa