MonPlaneta
Calvet admet mancances per afrontar temporals com el Filomena
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, treballant al seu despatx
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, treballant al seu despatx | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet,ha admès aquest dijous que el temporal Filomena ha evidenciat que cal encara “millor coordinació” entre administracions, més recursos, més maquinària i apostar per l’ús de la tecnologia a l’hora d’afrontar aquest tipus d’emergències. Durant una visita a Marçà (Priorat), Calvet ha lamentat els talls de subministrament, les afectacions en la mobilitat i el tall de línies ferroviàries. “Són deures pendents que tenim com a Govern. Els assumim i farem el que calgui perquè aquestes afectacions no es repeteixin”, ha garantit. El conseller també ha apuntat que caldrà articular ajudes i plans d’ocupació per pal·liar els danys de la nevada als boscos, així com a l’agricultura. El conseller ha agraït la feina dels equips dels parcs de carreteres que han permès tenir la mobilitat “molt ben resolta” durant bona part de l’episodi Filomena i, també, la feina dels ajuntaments i dels veïns voluntaris.

Grans imatges de postal d'hivern

!--akiadsense-->

El titular de Territori i Sostenibilitat ha tornat a lamentar els talls de subministrament elèctric, i les afectacions en el transport per carretera i ferroviari. En aquest sentit, ha recordat que ja s’ha restablert la línia R15. En conjunt, el conseller ha garantit el compromís del Govern a l’hora de treballar perquè aquestes afectacions no tornin a repetir-se en futurs episodis. “Que n’hi haurà, perquè el canvi climàtic és una realitat”, ha insistit. El conseller en funcions ha constatat “una gran afectació” sobre boscos i plantacions agrícoles, bàsicament oliveres. “Parlem de pèrdues de collita, inclús que exemplars mitjans hauran quedat afectats de manera definitiva. Haurem de pensar com, via Agricultura, donem ajuts per facilitar que l’activitat agrícola es mantingui”, ha manifestat. Damià Calvet ha admès preocupació per l’afectació de la neu als boscos. “S’haurà de fer gestió forestal segur i això haurà de menester també ajudes per part del Govern de la Generalitat, haurà de menester plans d’ocupació i posar totes les eines a disposició per tal d’evitar riscos d’incendi a partir de la caiguda de branques o exemplars”, ha manifestat.

Primera nevada del 2021 a La Mola

!--akiadsense-->

El conseller ha visitat aquest dijous Capçanes i Marçà, on precisament aquest dijous al migdia un nombrós grup de veïns encara retirava neu amb pales i excavadores, i dipositava les grans acumulacions en remolcs de tractors per traslladar la neu fora del poble. El sol i unes temperatures més altes van fonent els gruixos acumulats i les plaques de gel. “El poble el tenim bastant endreçat però ara ens preocupa la caiguda de neu de les teulades al mig de carrer. També cal ajudar els pagesos de forma prioritària perquè hi ha una trencadissa d’oliveres que fa esgarrifar”, ha afirmat l’alcalde de Marçà, Josep Maria Piqué, el qual també ha volgut agrair la tasca dels voluntaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa