MonPlaneta
CaixaBank revalida la màxima qualificació en inversió responsable segons el PRI
Un dels edificis de CaixaBank a l'avinguda Diagonal de Barcelona
Un dels edificis de CaixaBank a l’avinguda Diagonal de Barcelona | CaixaBank

!--akiadsense-->

CaixaBank, a través de les seves filials VidaCaixa i CaixaBank Asset Management, ha revalidat la màxima qualificació (A+) en inversió responsable segons els principis PRI, que tenen el suport de l’ONU, en reconeixement al seu compromís per impulsar la inversió sostenible a integrant de criteris socials, ambientals i de bon govern en les seves decisions i productes d’inversió. Per la seva part, BPI Gestão de Activos ha obtingut per primera vegada la mateixa qualificació després de firmar els PRI l’abril del 2019. Només un terç dels signants (societats d’inversió, proveïdors de serveis i gestors d’inversió d’arreu del món) l’assoleixen. Així mateix, el 2019 menys del 10% de les companyies signants van aconseguir aquesta puntuació. L’associació internacional d’inversors institucionals que promou els Principis per a la Inversió Responsable de les Nacions Unides (PRI, per les seves sigles en anglès) ha valorat l’alt grau d’implementació dels principis per part de l’asseguradora i la gestora de fons d’inversió de CaixaBank, en concret en l’àmbit de l’Estratègia i Bon Govern. En el cas de VidaCaixa, la puntuació ha millorat en els apartats de renda variable directa i propietat privada, incrementant els diàlegs amb companyies i a través de la participació en les Juntes Generals d’Accionistes de les empreses on inverteix. En el cas de CaixaBank Asset Management, la millora s’ha produït principalment en l’apartat de la renda variable cotitzada.

Reunió regional europea d'UNEP FI
Reunió regional europea d’UNEP FI | UNEP FI

!--akiadsense-->

El PRI és la xarxa internacional d’inversors més gran del món, amb més de 3.000 entitats adscrites, que impulsa i promou la inversió responsable i compta amb el suport de les Nacions Unides, en associació amb la iniciativa UNEPFI i el Pacte Mundial de l’ONU. Per al PRI, un sistema financer global econòmicament eficient i sostenible és crucial per a la creació de valor a llarg termini. CaixaBank, en línia amb el seu model de banca socialment responsable, està compromesa amb la inversió sostenible, que no només ofereix rendibilitat econòmica sinó que també promou una gestió coherent amb la creació de valor per a tota la societat. El 2019 es va registrar un increment del 501% dels saldos mitjans dels clients de Banca Privada en fons d’inversió socialment responsable (ISR). Els productes de VidaCaixa i de CaixaBank AM relacionats amb aquest àmbit estan registrant increments de rendibilitat mitjana i en patrimoni, una mostra de que és possible conciliar la rendibilitat amb la inversió responsable. Els Principis es van llançar l’abril del 2006 a l’empara de les Nacions Unides. Des de llavors, el nombre d’institucions signants ha passat de 100 a més de 30.000, de més de 60 països i que gestionen actius per valor de més de 80.000 milions de dòlars. Es tracta d’un conjunt de principis, desenvolupats per i per als inversors, voluntaris i aspiracionals, que presenten accions amb les que els signants poden incorporar els factors ESG en els criteris d’inversió i contribuir a desenvolupar un sistema financer global més sostenible:

  • Incorporar criteris ESG en els processos d’anàlisi i adopció de decisions en matèria d’inversions.
  • Ser propietaris de béns actius i incorporar criteris ESG en totes les pràctiques i polítiques.
  • Demanar a les entitats en les que s’inverteix que publiquin les informacions apropiades sobre les qüestions ESG.
  • Promoure l’acceptació i aplicació dels Principis en la comunitat global d’inversions.
  • Col·laborar per millorar l’eficàcia en l’aplicació dels Principis.
  • Informar sobre activitats i progressos en l’aplicació dels Principis.
Inversió verda
Inversió verda | Pixabay

!--akiadsense-->

El 2009, VidaCaixa va esdevenir la primera asseguradora de vida i gestora de fons de pensions de l’Estat a adherir-se als PRI. Avui, el 100% dels seus actius (93.011 milions d’euros a tancament del 2019) i tots els seus productes s’analitzen sota criteris de sostenibilitat. Durant el 2020, les principals millores implementades , que li han permès mantenir la màxima qualificació, han estat la promoció de nous drets polítics, l’adhesió a la iniciativa col·laborativa Climate Acción 100+ o la millora de la transparència a través d’accions de comunicació. Per la seva banda, CaixaBank AM ha aconseguit per segon any consecutiu la qualificació màxima. El 2020, la gestora ha impulsat els drets polítics i noves adhesions col·laboratives i el 2019 va posar en marxa un pla de formació en environmental, social and governancee (ESG, per les seves sigles en anglès) amb el programa EFFAS Certified ESG Analyst, que té com a objectiu formar un terç dels empleats en inversió socialment responsable. Aquest tipus d’inversió té en compte criteris mediambientals, socials i de governança empresarial que generin rendiments financers competitius a llarg termini i impacte social positius. El 85,3% del actius en fons espanyols de CaixaBank AM (més de 46.600 milions d’euros en el moment de l’anàlisi) es gestionen sota els criteris de sostenibilitat. Per la seva banda, BPI Gestão de Activos es va convertir, l’abril del 2019, en la primera societat gestora de fons d’inversió portuguesa en signar els PRI. Per això, va desenvolupar un profund procés d’alineament amb les millors pràctiques del grup en termes de sostenibilitat i inversió responsable. A més d’aprovar pràctiques i procediments d’inversió socialment responsables, BPI GA ha participat activament en el pla estratègic de l’entitat. Des de llavors, la gestora ha fet un projecte en una reputada escola de negocis portuguesa per accelerar i aprofundir els seus processos d’ISR, inclòs el desenvolupament d’un pla de formació en factors mediambientals, socials i de govern de tota la plantilla de la gestora. Al seu torn, BPI GA també va ser la primera entitat portuguesa a signar el pacte Climate Action 100+ per impulsar la transició a una energia neta i contribuir a assolir els objectius de l’Acord de París del 2015 (COP21).

El cercle d'inversió responsable de VidaCaixa
El cercle d’inversió responsable de VidaCaixa | CaixaBank

!--akiadsense-->

Durant el primer semestre del 2020, CaixaBank ha seguit treballant per impulsar el finançament d’activitats sostenibles, segons els criteris ESG. En relació als préstecs verds, destinats a finançar activitats d’impacte mediambiental certificat, CaixaBank s’ha situat en la 2a. posició europea amb un volum de 383 milions de dòlars. Així mateix, en l’àmbit d’operatives en l’activitat de préstecs verds i ESG, CaixaBank s’ha situat en el primer semestre de l’any en 9a. posició a nivell mundial per nombre d’operacions i en 12a. per volum, amb 18 operacions i 1.654 milions de dòlars. A més, ha signat 8 préstecs amb un volum de 867 milions d’euros amb condicions vinculades al reconeixement del bon exercici en sostenibilitat. Aquest exercici es pot mesurar per la millora dels indicadors ambientals o per la qualificació obtinguda per part dels índexs ESG. En aquest àmbit, cal destacar la signatura del primer contracte de factoring sostenible d’Espanya. L’operació es caracteritza per incloure criteris de sostenibilitat en la política de preus d’aquest mètode de finançament a curt termini. Addicionalment, en el primer semestre del 2020 CaixaBank ha participat en la col·locació de 5 emissions de bons verds per un import de 3.700 milions d’euros (2.550 milions el 2019).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa