MonPlaneta
CaixaBank mobilitza 12.000 milions d’euros en finançament sostenible
Parc eòlic de Siemens-Gamesa
Parc eòlic de Siemens-Gamesa

!--akiadsense-->

CaixaBank ha tancat durant els nou primers mesos de l’any 52 operacions de finançament sostenible, per valor de 12.000 milions d’euros. La xifra suposa un rècord per al banc en aquesta àrea d’activitat, amb un augment d’un 79% en préstecs i productes transaccionals i del 63% en emissions de bons respecte al mateix període de l’any anterior. Aquestes dades col·loquen a CaixaBank com una de les entitats líders a Europa en finançament sostenible. Segons el rànquing de Refinitiv, a tancament del tercer trimestre de 2020, CaixaBank se situa com el quart banc europeu en ESG & Green Lending. El seu àmbit d’activitat se centra fonamentalment a Europa, amb operacions formalitzades en 5 països i també en el continent americà.

Un dels edificis de CaixaBank a l'avinguda Diagonal de Barcelona
Un dels edificis de CaixaBank a l’avinguda Diagonal de Barcelona

!--akiadsense-->

Una part rellevant del finançament sostenible el 2020 s’ha formalitzat sota el format de préstecs sostenibles (ESG-Linked), que vinculen el tipus d’interès del finançament a objectius sostenibles (KPIs o Ratings ESG). En aquesta categoria, s’han tancat 23 operacions, per valor de 2.034 milions d’euros. Entre elles, destaquen el préstec sindicat sostenible de Naturgy, una de les operacions de major volum d’aquest any, o el sindicat de Ferrer, que es va convertir en el primer préstec sostenible a Espanya en el sector farmacèutic. En ambdues transaccions, CaixaBank ha actuat com a agent de sostenibilitat i estructurador. També són remarcables les primeres operacions sostenibles amb aval ICO a Espanya, com els finançaments d’El Corte Inglés i Intermas. D’altra banda, CaixaBank ha fet durant els nou primers mesos de l’any 15 préstecs verds per valor de 750 milions d’euros. Els préstecs verds es caracteritzen per finançar projectes amb un impacte positiu directe en matèria mediambiental. Dins aquesta categoria, s’inclou l’operació que es va formalitzar el març passat amb Aigües Industrials de Tarragona, que va suposar el primer Project Finance Verd per a una planta de tractament d’aigua. I també el finançament concedit l’agost a un nou centre logístic operat per Amazon, que compta amb la certificació sostenible Breeam.

Parc eòlic de Siemens-Gamesa
Parc eòlic de Siemens-Gamesa

!--akiadsense-->

Pel que fa a l’àmbit transaccional, CaixaBank està liderant la innovació a Espanya en aquest segment de productes. El 2020 ha mobilitzat 1.850 milions d’euros, on destaquen especialment els dos primers factoring sostenibles a Espanya realitzats amb Siemens-Gamesa i amb Endesa, així com la primera línia d’avals verds formalitzada amb Siemens-Gamesa. Pel que fa a l’activitat de mercat de capitals, CaixaBank ha participat com bookrunner en l’emissió de 11 bons qualificats de verds o sostenibles, el que ha suposat la col·locació de 7.400 milions d’euros, un 63% més de volum que durant els nou primers mesos de l’any anterior. En aquest capítol, destaquen emissions com el Bono Verde Inaugural de Red Eléctrica, el Bono Verde d’EDP i l’emissió del Bono Sostenible de la Comunidad Autónoma Vasca. A més, CaixaBank va emetre el juliol de 2020 un bo social per 1.000 milions d’euros per mitigar els efectes de la COVID-19 a través del finançament de pimes i microempreses de les zones més desafavorides d’Espanya. Aquest ha estat el segon bo social de CaixaBank, que va ser el primer banc espanyol a emetre un títol d’aquestes característiques el 2019 per donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Proves PCR a l'Hospital de Terrassa
Proves PCR a l’Hospital de Terrassa | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull quatre importants principis d’actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L’entitat dona suport, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social. Des de 2017, el banc ha mobilitzat un total de 27.700 milions d’euros en finançaments sostenibles, amb un total de 116 operacions, consolidant-se d’aquesta manera com un dels principals bancs de finançament sostenible a Europa. En aquest sentit, el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar, ha creat el departament de Finances Sostenibles dins l’àrea de negoci de Banca Corporativa, Institucional i Internacional. L’objectiu del nou departament és impulsar aquest tipus de finançaments i desenvolupar nous productes sostenibles en unes altres àrees com Banca Transaccional i Tresoreria, consolidant d’aquesta manera una proposta de valor global en termes mediambientals, socials i de govern corporatiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa