MonPlaneta
Brasil investiga una massacre d’indígenes a l’Amazònia
  • CA

Les autoritats judicials del Brasil estan investigant el contingut d’alguns informes que denuncien la massacre de fins a 10 persones d’una tribu que viu aïllada a l’Amazònia, a la coneguda com la vall de Javari. Els autors de la massacre haurien estat un individus que treballen al servei de miners d’or il·legals que operen a la zona, ha informat la premsa local.

Aquests informacions han generat crítiques perquè hi ha qui creu que és una conseqüència de la política del govern de reduir l’aportació econòmica a institucions que treballen per la protecció de l’Amazònia i especialment pel que fa a aquelles que s’encarreguen de la protecció de les comunitats indígenes.

Si es comproven les denúncies, els assassinats confirmarien que els talls pressupostaris a l’agència indígena brasilera tenen efectes mortals. L’agència es va veure obligada a tancar dues bases a la mateixa regió a principis d’aquest any. Els investigadors s’enfronten a un viatge en vaixell de 12 dies per arribar a la zona.

Pablo Beltrand, el fiscal de la remota localitat amazònica de Tabatinga, a prop de la frontera peruana i a 700 quilòmetres de la capital de l’estat amazònic, Manaus, va informar que el seu equip va ser informat per primera vegada dels possibles assassinats a la vall de Javari a principis d’agost. Una cinquena part de les tribus no connectades de Brasil viuen en aquesta regió salvatge.

Reducció de pressupost a una fundació que protegeix els indígenes

La Fundació Nacional Indígena del Brasil, coneguda amb el nom de Funai, va enviar un grup de tres persones a la ciutat de São Paulo d’Olivença després d’haver rebut informes que els homes que treballaven per als cercadors d’or havien presumit en un bar d’haver matat un grup de vuit a deu indígenes.

Funai ha vist el seu pressupost reduït gairebé a la meitat aquest any pel govern del president Michel Temer. Recentment, el seu govern va proposar reduir l’àrea protegida del bosc amazònic i ha anunciat plans per permetre la mineria i el desenvolupament en altres àrees protegides.

Pobles que rebutgen el contacte amb altres civilitzacions

Els pobles indígenes aïllats rebutgen el contacte amb altres civilitzacions. Són algunes de les poblacions més vulnerables del planeta perquè no han desenvolupat immunitat davant de malalties comuns per altres societats. La seva reclusió és voluntària i s’aïllen pel conexiement de les conseqüències pels seus avantpassats o comunitats veïnes a les que l’acostament amb altres cultures va deixar a dos passos de l’aniquilació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa