MonPlaneta
Les bosses de plàstic es poden reciclar per a fer components de bateries elèctriques
Bossa de plàstic surant al mar | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica

!--akiadsense-->

Les bosses de plàstic són un dels grans problemes mediambientals del nostre planeta, contaminant els ecosistemes terrestres i aquàtics i posant en perill moltes espècies animals arreu del món. És per això que els governs i administracions estan fent passos importants per reduir el seu ús i, en la mesura del possible, fins i tot eliminar-lo. Mentre això no sigui possible del tot, però, el concepte d’economia circular també pot servir per reduir, si més no, la quantitat de plàstics que acaben llençats i malmetent el nostre planeta. A la revista ‘ACS Omega’, un equip de científics explica com ha trobat un procés pel qual les bosses es poden convertir en un producte amb un valor superior: ànodes per a bateries d’ions de liti com les que porten, per exemple, els telèfons mòbils.

En comptes d’acabar en abocadors, boscos o oceans, on trigarien segles a descomposar-se i podrien causar la mort de molts animals, convertir el polietilè de les bosses en carboni ha estat una idea que ha interessat els científics des de fa temps. Fins ara el procés de conversió sempre havia estat poc eficient o molt car, però ara un nou mètode, simple però eficient i, a més, barat, podria servir perquè els residus plàstics es convertissin en productes útils. En submergir bosses de polietilè en àcid sulfúric i tancar-los dins d’un reactor que escalfi el plàstic just per sota de la seva temperatura de fusió, es produeix una reacció química que fa que es pugui escalfar encara més, separant-ne el carboni i permetent transformar-lo en ànodes -el lloc on es produeix el procés d’oxidació de les bateries- que tenen un rendiment semblant a les que es comercialitzen actualment.

Així doncs, aquest descobriment tan prometedor podria donar sortida a les tones i tones de bosses de polietilè que, malgrat els avenços que estan fent les legislacions de molts estats i comunitats, continuen sent llençades cada dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa