MonPlaneta
Els boscos europeus són cada cop més vulnerables a les plagues d’insectes
  • CA

Els boscos europeus es troben cada cop més desprotegit davant de les plagues d’insecte possiblement pel canvi climàtic, segons un estudi publicat per Scientific American. La recerca s’ha basat en l’anàlisi de dades de satèl·lits, observacions in situ i models basats en tecnologia d’aprenentatge automàtic per investigar la forma en què els boscos europeus responen a les pertorbacions relacionades amb el clima.

L’estudi constata que gairebé el 60% dels boscos d’Europa poden ser vulnerable a insectes, incendis i cops de vent que malmetin la flora. Els dos últims són els elements més mortífers per als boscos, però la seva afectació s’ha mantingut estable des del 1979. En canvi, l’amenaça dels insectes, si bé lleugerament menys letal, ha augmentat les darreres dècades sense parar. És a dir, els boscos s’han tornat més vulnerables als insectes amb el pas del temps.

Mentre que l’afectació dels incendis i la meteorologia canvia en funció si el clima és més o menys sec, per exemple, l’acció dels insectes és uniforme a tot el continent. Els experts apunten al canvi climàtic i l’augment de les temperatures com el responsable de la debilitació dels boscos. Malgrat això no ho poden acabar de confirmar tot i la sospita que contra més calor les plantes perden aigua més ràpidament, fet que les fa menys resistents.

Segons l’estudi que exposa Scientific American, l’any 2000 va resultar un punt d’inflexió en els canvis que patien els boscos europeus. L’inici del mil·lenni és una mena de llindar, possiblement relacionat amb la pujada de les temperatures, a partir del qual els boscos s’han tornat progressivament menys resistents. Com recorda la revista científica, fa temps que els experts han alertat sobre la perillositat pels brots d’insectes en els ecosistemes boscosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa