MonPlaneta
El bon manteniment i la protecció dels boscos, essencial per lluitar contra els incendis
  • CA
Les observacions i les dades recollides des dels helicòpters són un element essencial per a la protecció dels nostres boscos | Alfons Fernàndez

Els mesos d’estiu s’aproximen ràpidament i, amb ells, l’augment de les temperatures, la caiguda de la humitat i, per tant, el període de l’any en què les condicions fan més fàcil que comenci un incendi forestal. El bon manteniment dels boscos és, per tant, una necessitat, i és en aquest sentit que tots els agents implicats en la gestió dels boscos i en les activitats que s’hi duen a terme tenen un paper crucial en el benestar i el futur de les masses forestals. Aquest passat divendres, 3 de maig, un d’aquests agents va presentar a un bosc d’Olèrdola, a l’Alt Penedès, les accions que està duent a terme per garantir que els boscos estan tan protegits com sigui possible dels incendis forestals o, si més no, dels que pot causar la seva activitat. Es tracta de la companyia energètica Endesa, que posa tots els mitjans al seu abast per protegir els boscos dels incendis forestals.

A més de la tala i poda selectiva de les zones més properes a les seves línies d’alta tensió, la companyia duu a terme moltes accions que requereixen un gran desplegament tecnològic, com ara l’escaneig làser de totes aquestes línies, que permet processar automàticament les dades i verificar que la distància entre boscos i instal·lacions elèctriques és correcta; o les termografies de la línia, que es fan amb helicòpters que permeten detectar la presència de ‘punts calents’ a la xarxa, on es podrien originar guspires. L’empresa també complementa aquestes accions amb l’ús de drongs que ajuden a inspeccionar el cablejat aeri. Gràcies a aquestes observacions del terreny, l’empresa tambá disposa d’un mapa tridimensional de tots els boscos que envolten la xarxa elèctrica i, amb les dades recollides durant els darrers tres anys, fins i tot pot realitzar estudis i previsions de creixement de la vegetació i verificar que l’amplada dels corredors de seguretat és la correcta. En el futur, a més, i amb l’objectiu de complementar o substituïr aquestes tecnologies, els experts d’Endesa estan estudiant l’ús de satèl·lits per fer un reconeixement encara més exhaustiu del territori sense necessitar els helicòpters i aconseguint una geolocalització perfecta.

Gràcies a les dades recollides, la tala i esporga selectiva i la creació de corredors al voltant de les línies elèctriques és molt més eficient i precís | Alfons Fernàndez

Més de la meitat de les línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, i que sumen un total de gairebé 100.000 quilòmetres, són aèries, i passen constantment per zones boscoses o amb vegetació. Els boscos, a més, canvien constantment, i és per això que cal un treball constant per a protegir-los del risc que poden suposar les línies elèctriques. És per això que, amb una inversió anual de 22 milions d’euros, la companyia energètica mira de reduir al màxim les possibilitats que es produeixin incendis seguint unes directrius estrictes de sostenibilitat i protecció ambiental, i amb totes les dades que recull, duu a terme la tala i esporga selectiva de la massa forestal -arbres, arbustos i sotabosc- que hi ha massa a prop del pas de la línia elèctrica i que, per tant, podria encendre’s en cas que es produís una guspira. En aquest mateix sentit, també estan fent proves amb un enzim per compactar i assecar el sòl que hi ha immediatament a sota dels suports elèctrics, per dificultar-hi el creixement de vegetació i mantenir la zona neta.

A més de totes aquestes accions, però, la companyia també col·labora amb els agents del territori -Bombers, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal-, mantenint una bona comunicació amb ells per tal de minimitzar riscos i parant atenció a les informacions que els fan arribar sobre l’estat dels boscos. Així, per exemple, Endesa i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat mantenen un conveni que unifica els protocols de prevenció i actuació en cas d’incendi forestal que preveu, per exemple, posar fora de servei les reconnexions automàtiques de les línies que es trobin en zones afectades pel Pla Alfa de risc d’incendis. Així no només es redueix el perill per als boscos sinó, també, per als agents implicats en l’extinció de l’incendi en cas que s’arribi a produir, desplegant unitats en el terreny per coordinar-se amb ells i donar-los tota la informació de què disposen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa