MonPlaneta
Els Bombers han treballat intensament en diversos rescats de muntanya aquest cap de setmana
Imatge d'arxiu d'un rescat dels Bombers
Imatge d’arxiu d’un rescat dels Bombers | Bombers de la Generalitat

!--akiadsense-->

Els Bombers de la Generalitat han hagut d’activar-se fins a vuit vegades per fer rescats a la muntanya durant aquest cap de setmana. La gran majoria de les actuacions han tingut lloc a la zona pirinenca, especialment al Pallars. Dissabte, a les 13.15 hores els Bombers de la Generalitat van ser alertats d’una persona que havia caigut mentre feia espeleologia a la Grallera del Boixaguer, un avenc de 148 metres de fondària al Montsec d’Ares, entre el Pallars Jussà i la Noguera. Es van activar una vintena de Bombers, entre els quals el GRAE i el Grup d’Emergències Mèdiques, i 2 helicòpters. Per aquest rescat, els efectius van haver de superar un recorregut interior d’un centenar de metres, amb un pou vertical de 70 metres de profunditat, rampes i passatges estrets i complexos. Cap a les 19 hores la persona ferida, una dona de 32 anys, ja era fora de la cova i va ser evacuada en helicòpter a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, amb una luxació a l’espatlla.

També dissabte al migdia, i amb pocs minuts de diferència (a les 13.56 hores i a les 14.04 hores), els Bombers van ser alertats de dos excursionistes que s’havien accidentat a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). En el primer cas, una dona de 52 anys que va caure al camí entre el refugi de Ventosa i el Contraix, i patia una luxació a l’espatlla. Després, un home de 40 anys que s’havia fet un tall a la cama prop del refugi d’Estany Llong. Va treballar l’helicòpter amb els GRAE i van traslladar els ferits a l’Hospital de Vielha. Un altre dels serveis de muntanya en què van treballar dissabte els Bombers de la Generalitat és el rescat d’un home de 57 anys que va caure mentre feia ràpel en una zona de difícil accés, al final de la cresta de la Clusa, a Castell de l’Areny (Berguedà). Va ser evacuat també amb l’helicòpter de Bombers a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa amb una possible fractura de tíbia. L’avís es va rebre a les 15.51 hores.

El mateix dissabte al matí els Bombers havien treballat en un altre rescat a Baix Pallars (Pallars Sobirà). Una dona de 37 anys havia caigut prop del refugi de Cuberes i l’helicòpter amb els efectius GRAE la va evacuar a l’Hospital Comarcal del Pallars per una possible fractura de tíbia i peroné.

Dalt del cingle de Les Foradades
Dalt del cingle de Les Foradades | Bombers de la Generalitat

!--akiadsense-->

Pel que fa a diumenge, a les 8.03 hores, els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís d’una senderista de 29 anys que s’havia fet mal al genoll a la zona de l’estany de Saburó, a la Vall Fosca. Es va activar l’helicòpter amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) que la van rescatar i traslladar fins a l’heliport de Tírvia, on es va fer el transfer amb una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que la va evacuar en estat menys greu a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp.

Alertats a les 10.55 hores, els Bombers de la Generalitat també es van activar per rescatar una senderista de 42 anys que s’havia fet mal al turmell mentre caminava prop de l’ermita de Sant Miquel de Cavallera, a Camprodon. L’helicòpter amb els GRAE va accedir fins al lloc on es trobava la persona ferida, la va immobilitzat i la va evacuar en helicòpter fins a l’helisuperfície d’Olot. Una ambulància del SEM la va evacuar menys greu fins a l’Hospital d’Olot, per possible fractura de turmell.

El migdia de diumenge, a més, els Bombers van treballar en dos rescats de muntanya a la Vall d’Aran. Una senderista de 33 anys es va accidentar prop del refugi de Saboredo, a la Vall de Ruda; i una altra senderista de 38 anys a la muntanya de Bossòst. En tots dos casos van ser traslladades per l’helicòpter amb els GRAE a l’Hospital de Vielha, amb un esquinç de turmell i genoll, i un esquinç de turmell, respectivament. Els avisos es van rebre a les 14.06 hores i a les 14.41 hores, i també es van activar l’ambulància i efectius terrestres de suport.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa