MonPlaneta
Blanes recull 1.500 kg de residus en una jornada de neteja ciutadana
Jornada de neteja ciutadana a Blanes | Ajuntament de Blanes

Diumenge al matí va tenir lloc a Blanes una experiència participativa a favor del medi ambient en la línia de la que ja es va fer ara fa un mes, el 3 de novembre: la campanya ‘Mou-te pel Mar’. En aquest cas, una cinquantena de persones es van moure per Blanes en una jornada que tenia per objectiu recollir els residus que hi havia a la Penya d’Els Padrets, situada al cèntric barri de Sa Massaneda. Organitzada per l’Àrea de Neteja i Residus de l’Ajuntament, aquests darrers dies s’havien fet diverses reunions a Sa Massaneda, recollint l’interès de la ciutadania.

Perquè poguessin fer la feina en les millors condicions possibles, se’ls van lliurar uns guants, bosses de grans dimensions i altres elements de material de neteja. Al llarg de prop de dues hores, els voluntaris –majoritàriament gent del barri, però també d’altres veïnats de la vila- es van desplegar per tota la penya en un operatiu que va transcórrer d’una manera animada i festiva. També hi van participar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; la tinenta d’alcalde de Neteja i Residus, Rosa Aladern, i altres regidors de l’Ajuntament. Abans de començar la neteja, es va fer una breu explicació de l’operatiu. Diversos caps tècnics van donar instruccions als voluntaris i es van distribuir els equips de treball per no duplicar la feina. Els van capitanejat la tècnica de Residus de l’Ajuntament, Lara Salmeron; el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, i el director de l’Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes, ja que sota a la penya hi ha un jaciment romà que properament serà explorat i estudiat.

Algunes de les deixalles recollides eren molt voluminoses | Ajuntament de Blanes

Al final de la jornada s’havien recollit recollit més de 1.500 kg de residus. Majoritàriament eren de mobles i estris abandonats de gran volum, fins i tot hi havia restes d’un sofà, matalassos i cadires. Bona part s’amuntegaven al cim de la penya, a l’antic dipòsit circular conegut popularment com ‘la banyera’, que es feia servir per regar el jardí que hi havia antigament. D’altres deixalles recollides eren les que proliferen arreu dels nuclis poblacionals: llaunes, ampolles, potsm embolcalls de llaminadures, etc. Finalment, la neteja no va requerir un gran desplegament, ja que els treballs de desbrossament que es van fer la setmana passada van ajudar a recollir bona part de les deixalles disseminades. Com sol ser habitual cada vegada que es fa una jornada, es van trobar deixalles prou singulars. Aquest diumenge destacava una motocicleta partida en diversos trossos, una serra de mà de petites dimensions, una tenda de campanya, i una motxilla del Club Súper 3 plena d’objectes.

Cal destacar la tasca que va protagonitzar un bomber fora de servei que participava en la neteja. Proveït de material d’escalada, es va despenjar pels talussos més perillosos al voltant de la penya, coordinant-se amb el cap de Protecció Civil. Amb l’ajut de diverses persones, va hissar matalassos, restes de cadires i altre tipus de material. D’altra banda, una patrulla de la Policia Local es va desplaçar al lloc per recollir una bicicleta que semblava força nova. Es va sospitar que podria ser producte d’algun robatori, o bé que s’havia llençat a l’interior del tancat de la Penya dels Padrets per fer alguna bretolada, de manera que els agents se la van emportar. Al terme de la jornada, que va acabar pels volts de quarts d’una del migdia, es va regalar als voluntaris una bossa de cotó reutilitzable per anar a comprar o per a altres usos, amb el lema de la neteja ciutadana del passat 3 de novembre: ‘Mou-te pel Mar’. Abans, tothom havia ajudat a carregar el camió de l’empresa del servei de neteja i recollida de residus ‘Nora’, que es va endur les deixalles al seu destí de reciclatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa