MonPlaneta
Les biòpsies en 3D de tumors cerebrals obren la porta a millors diagnòstics i tractaments
  • CA

Tractar i estudiar els càncers cerebrals és complex per la mateixa naturalesa de la malaltia. N’hi ha que són extremadament complicats, com el cas del glioblastoma. Sobre aquest tipus de càncer l’Institut de Neurociències (UAB) ha aplicat una nova mena d’anàlisi en 3D i de dades quantitatives que ha permès recrear un tumor cerebral de forma fidedigna. L’equip d’investigadors ha publicat els resultats de la seva experiència utilitzant aquest mètode per analitzar aquests tumors cerebrals i creuen que servirà per millorar el diagnòstic, buscar dianes terapèutiques i dissenyar estratègies d’immunoteràpia.

Aquesa nova forma d’analitzar pot ajudar “a visualitzar com està constituït el tumor per dins en tota la seva dimensió i localitzar on es troben els diferents tipus cel·lulars que el constitueixen”, explica George Paul Cribaro, primer autor del treball. “Aportem una informació més completa que les anàlisis en 2 dimensions que habitualment s’utilitzen en el diagnòstic neuropatològic“, afegeix l’investigador.

Amb aquesta nova aproximació, els autors han pogut mostrar les alteracions dels capil·lars sanguinis en el tumor i comprovar que les anomalies en les seves parets no impedeixen que els limfòcits T (potencial defensa contra les cèl·lules tumorals) puguin accedir al seu interior, fet molt rellevant per al disseny i utilització d’immunoteràpies dirigides a les cèl·lules danyines.

A més, les imatges permeten diferenciar el tumor en dues zones: el teixit tumoral pròpiament, i l’estroma, teixit que envolta el primer i en els qual hi ha diferents ambients immunològics. “En totes dues zones s’hi observen cèl·lules immunitàries de la micròglia i macròfags, però es tracta de poblacions diferents. Aquesta diferenciació zonal i poblacional podria ser un factor que ajudi tant en el diagnòstic com en la recerca de noves dianes terapèutiques” indica Carlos Barcia, coordinador del treball.

El treball ofereix en forma de recurs un set d’imatges que facilitarà la comprensió de la complexitat d’aquest tumor, actualment sense tractament, mostrant aspectes que caldrà considerar quan es dissenyin noves aproximacions terapèutiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa