MonPlaneta
Els bioplàstics ofereixen grans possibilitats de reciclatge si es gestionen amb cura

La contaminació per plàstics és un programa mediambiental que afecta greument tot el planeta. La situació és especialment sensible als mars i oceans on les seves restes poden ferir o matar animals marins i ocells, que se’ls mengen o s’hi queden enredats, o acabar al seu estómac en forma de microplàstics, causant-los problemes de salut de tot tipus i contribuint a la reducció de les seves poblacions.

Malgrat els esforços per reciclar tanta quantitat d’aquests productes com sigui possible, la majoria de deixalles d’aquest tipus continuen anant a parar o bé al medi natural o als abocadors. Durant els anys la investigació en bioplàstics, d’origen vegetal, ha avançat molt, però en general continuen estan per sota dels plàstics tradicionals en flexibilitat i resistència.

La combinació de diferents tipus de bioplàstics ofereix una millora significativa en aquest aspecte però el seu impacte mediambiental a llarg termini no havia estat estudiat fins ara. Un equip de la Societat Química Americana (Estats Units) ha analitzat precisament això, i han publicat els resultats del seu treball a la revista ‘Environmental Science & Technology’.

Els científics van estudiar el comportament de 15 bioplàstics i barreges de bioplàstics, tant en condicions controlades -com ara el compostatge o la digestió anaeròbica- com no controlades -com el sòl i aigua dolça i salada-.

L’àcid polilàctic, per exemple, que és un dels plàstics biodegradables més populars, requereix altes temperatures per degradar-se i no es pot fer servir per a compostatge a casa. Una barreja d’aquest mateix plàstic amb policaprolactona, en canvi es degrada completament, deixant com a restes diòxid de carboni, aigua i biomassa, en les mateixes condicions de compostatge domèstic. Molts dels plàstics, a més, es descomposaven a través de la digestió anaeròbica, que produeix biogas, i tots ells es degradaven si se’ls sotmetia a un procés de compostatge industrial.

Tot i les possibilitats que això ofereix per al reciclatge i l’obtenció d’energia, només dos dels productes analitzats es van degradar completament en ser exposats al sòl i a l’aigua, és a dir, com si haguessin estat llençats. Aquest darrer resultat demostra que, malgrat els seus avantatges respecte els plàstics convencionals, els biodegradables no són una solució màgica a la contaminació causada per aquest tipus de productes i, com tots els altres, un cop deixen de fer servei al consumidor han de ser tractats de manera adequada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa