MonPlaneta
La biomassa forestal pot cobrir l’energia tèrmica del 20% de la indústria de la província de Barcelona
  • CA
Biomassa forestal per a la producció d’energia tèrmica a Barcelona | Diputació de Barcelona

Un estudi realitzat per la Diputació de Barcelona i el Clúster de Biomassa de Catalunya posa de manifest que el 20% de la demanda tèrmica de la indústria de la demarcació de Barcelona pot ser cobert de forma sostenible amb biomassa forestal dels boscos de la zona. L’estudi també afirma que a les zones estratègiques de prevenció d’incendis forestals, que representen el 15% de la superfície boscosa de Catalunya, podrien cobrir la demanada d’energia tèrmica de les industries locals, especialment en sectors d’un elevat consum com ara l’agroalimentari, el paperer o el químic. L’informe posa de manifest que la biomassa és l’energia més competitiva en el sector tèrmic, especialment per a la producció d’aigua calenta i vapor industrial, cosa que cal tenir molt en compte ja que, no només suposa un estalvi econòmic important, especialment respecte els combustibles fòssils, sinó que també és rellevant pels seus beneficis mediambientals i perquè compensa les emissions de CO2 de determinades indústries.

D’acord amb l’estudi, els boscos catalans disposen d’un volum de biomassa de 151.492.338 m³, un 22% més que fa 15 anys a causa del creixement natural de la superfície forestal. Aquest potencial energètic també és determinant en la virulència dels incendis forestals i, de retruc, en els costos de l’extinció. Així, l’explotació forestal i la utilització de la biomassaté una incidència directa en la lluita contra els incendis forestals. Un exemple significatiu de les possibilitats d’ús d’energia tèrmica de biomassa forestal és el Bages, on el consum tèrmic industrial, de 362.686 MWh/any, permetria consumir en menys de dos anys tot el combustible forestal que cal extreure de les seves zones estratègiques de prevenció d’incendis i crearia 245 llocs de treball. En aquest sentit, el Bages seria un exemple d’assumpció del 100% del seu autoconsum tèrmic industrial.

Tractament de biomassa forestal per a la generació d’energia tèrmica a Barcelona | Diputació de Barcelona

Si aquestes xifres es posen en context més ampli, les dades aporten que els incendis de 1994 i 1998 al Bages van fer perdre més de 15.000 ha forestals, van emetre més de 130.000 tones de CO2 i van suposar una despesa en restauració dels ecosistemes de més de 15 milions d’euros. Davant d’aquestes xifres, la Diputació de Barcelona i el Clúster de la Biomassa de Catalunya han promogut un conveni per permetre materialitzar un exemple real d’implantació de zones estratègiques de gestió per a la prevenció d’incendis forestals vinculades al consum responsable de la indústria tèrmica local, a més de donar el suport tècnic i logístic necessari per al projecte i desenvolupar una guia pràctica per a la implantació d’aquests acords de compra responsable al sector industrial. La biomassa és un recurs energètic de proximitat i un sector estructurat, ja que el Clúster de la Biomassa de Catalunya representa 60 empreses i entitats amb el 75% de la facturació del sector, preparat per poder servir biocombustible a la indústris i assumir el repte de contribuir a la prevenció d’incendis.

L’augment de les temperatures i l’ampliació dels períodes de sequera fa incrementar molt el risc de grans incendis forestals com el de la Ribera d’Ebre. La demarcació de Barcelona és una de les regions de la conca mediterrània amb més risc perquè concentra una extensa superfície forestal -només superada en percentatge per Finlàndia i Suècia- i una població de 5,6 milions d’habitants. En aquest context, la prevenció és una prioritat per la Diputació de Barcelona i cal afrontar-la amb una visió que integri tots els aspectes socials i econòmics que interactuen amb el risc d’incendi i la seva capacitat de propagació, del manteniment d’una xarxa bàsica de punts d’aigua fins a la promoció i manteniment de les activitats agrícoles i forestals que contribueixen al control del combustible i el manteniment d’un espai en mosaic agroforestal altament defensable i contraposat a l’actual.

Els boscos són la principal infraestructura verda del país. La superfície forestal de la demarcació, un 64% del total, supera les 490.000 hectàrees i creix any rere any, un espai absolutament inabastable des d’un punt de vista de gestió. Per això cal trobar solucions a curt termini que contribueixin a la implantació de zones forestals estratègiques per la prevenció d’incendis, concretes i de dimensió abastable, sobre les que administracions i iniciativa privada puguin concentrar els seus esforços. La Diputació de Barcelona s’ha proposat delimitar les zones estratègiques de gestió per a la prevenció d’incendis forestals aquest 2019. El consum de biomassa d’aquestes zones en indústries locals serà un catalitzador fonamental per al seu desplegament pel territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa