MonPlaneta
Barcelona té una planta pilot de producció de bioplàstics per als sectors tecnològic i biomèdic
  • CA

Dan*na, una startup de base tecnològica dedicada al desenvolupament de biomaterials d’alt valor afegit per al sector biomèdic i tecnològic, ha ampliat les seves instal·lacions al Parc Científic de Barcelona (PCB) amb la posada en marxa d’una planta pilot de producció per a l’escalat industrial dels seus bioplàstics. La companyia de bioenginyeria, que incrementarà fins a 100 m2 la seva superfície al parc per augmentar la seva capacitat operativa, compta amb una plantilla multidisciplinària i multicultural de 10 professionals –entre ells un equip comercial i 5 doctors dins l’àrea tècnica– amb més de 20 anys d’experiència en el desenvolupament tecnològic de la sostenibilitat i economia circular.

“L’ampliació de les nostres instal·lacions ens permet consolidar el nostre centre d’R+D al PCB per avançar en el desenvolupament de nous biomaterials i, alhora, oferir serveis per ajudar les empreses a reduir les seves emissions de CO2 i introduir materials i processos més sostenibles en els seus models de producció i productes finals”, explica Xavier Marin, CEO i fundador de la companyia. Fundada l’any 2017, Dan*na ha invertit més d’1,3 milions d’euros en el desenvolupament i validació de la seva tecnologia i inici de l’escalat industrial, capital que procedeix de fons propis de l’empresa i capital públic, sense recórrer a inversors privats. Ara, la startup ha obert una primera ronda de finançament de 2 milions d’euros per continuar ampliant el seu escalat cap a una planta industrial de bioplàstics PLA (polímer d’àcid làctic), un material 100% biobasat i biodegradable que es crea a partir de derivats orgànics o dels seus residus i que té un gran potencial en sectors com els dels envasos, microelectrònica, biomedicina, impressió 3D, cosmètica, sector primari i en la indústria alimentària.

En el mercat dels plàstics hi ha una alta demanda i poca oferta en matèria de bioplàstics, degut al ràpid impacte que està suposant la transició cap a un model més sostenible impulsat pels governs i la pròpia societat cada cop més sensibilitzada amb el medi ambient i la salut. Segons l’European-Bioplastics, el sector dels bioplàstics representa només l’1% dels 368 milions de tones de plàstic que es produeixen anualment al món, amb un potencial mercat de 360.000 M€ només a Europa. “La nostra missió és accelerar la transició mundial cap a materials tecnològics sostenibles. Per això, centrem el nostre interès en el venture capital que comparteixi els nostres valors socials i de protecció del medi ambient. Busquem una relació amb els nostres inversors a mitjà i llarg termini. Una relació que ens permeti generar retorn financer, però també impacte social i mediambiental. El nostre pla de creixement i internacionalització passa per donar resposta a una demanda global cada cop més compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible contemplats en l’Agenda 2030”, afirma Marin.

Dan*na és l’única empresa del sector dels bioplàstics reconeguda amb el distintiu “Empresa d’Impacte Social i Mediambiental” de la Fundació Ship2B. L’any 2020 va ser una de les 11 companyies seleccionades, d’entre més de 250 candidates, per participar en el programa S2B Tech4Climate, promogut per la Fundació Ship2B, Aigües de Barcelona, Fundación Repsol, Griñó i Nestlé España.
Dan*na compta, a més, amb el segell de “Pyme Innovadora”, atorgat pel Ministeri de Ciència i Innovació el 2019, i en un recent informe d’StartUs Insights figura entre les 5 TOP startups del món que desenvolupen plàstics sostenibles, de 332 companyies analitzades. Recentment, Dan*na ha adquirit i assumit també la gestió de Bioplasticos.com, plataforma per crear i dinamitzar un clúster de professionals, empreses, instituts públics, universitats i centres tecnològics orientats a impulsar la sostenibilitat i l’economia circular mitjançant el potencial del bioplástic. Xavier Marin és vicepresident, a més, del Clúster de Materials Avançats de Catalunya (MAV).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa