MonPlaneta
Barcelona, seu de la innovació europea en mobilitat urbana
Presentació del KIC amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Presentació del KIC amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | Ajuntament de Barcelona

!--akiadsense-->

Barcelona ha estat triada per la Unió Europea com a seu de l’ens que liderarà la innovació en mobilitat urbana a la Unió Europea dels propers anys, i instal·larà a la ciutat la Comunitat d’Innovació i Coneixement en Mobilitat Urbana en el marc de l’EIT Urban Mobility, l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia de Mobilitat Urbana. El projecte de la KIC s’ha impulsat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya, que acumula una àmplia expertesa i coneixement en aquest àmbit i porta anys treballant en la iniciativa, coincidint amb la posada en marxa del hub d’investigació i mobilitat urbana CARNET, creat amb SEAT i Volkswagen Group Research, el qual també és soci de la KIC.

La KIC es conforma com una plataforma públic-privada multinacional europea que es dedicarà a la recerca i aplicació de solucions que millorin l’ús col·lectiu dels espais urbans, vetllant per una mobilitat multimodal, accessible, confortable, segura, eficient i sostenible, i des d’una perspectiva integradora i ofereixi solucions a nous modes de transport urbans que irrompen a les ciutats, donant suport a les comunitats locals i estimulant l’economia. Té una vigència d’entre set i quinze anys i un volum financer previst que pot arribar als 400 milions d’euros aportats per la Unió Europea i fins als 1.200 milions aportats pels socis. La seu s’instal·la a Barcelona, i comptarà amb altres 4 subseus a Copenhague (Dinamarca), Praga (República Txeca), Munic (Alemanya) i Helmond (Països Baixos).

Aquest passat dimarts es va celebrar la 1a Assemblea General de l’EIT Urban Mobility a Barcelona després de ser designada com a seu de europea del KIC i que va tenir lloc a les instal·lacions de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local de la ciutat. Durant el primer any de funcionament, Ca l’Alier, el centre d’innovació urbana de la ciutat, posa a disposició del nou centre de coneixement i innovació de l’EIT els seus espais durant aquests primers mesos de funcionament, temps que es preveu que es trigarà a definir i articular els recursos necessaris per la seva posada en marxa.

1a Assemblea General de l’EIT Urban Mobility a Barcelona
1a Assemblea General de l’EIT Urban Mobility a Barcelona | Ajuntament de Barcelona

!--akiadsense-->

La ciutat es va presentar a la cursa per optar a liderar les propostes de mobilitat urbana del futur a la Unió Europea amb un consorci -sota el nom de MOBILus- de 48 partners, entre 13 ciutats, 17 empreses i 18 universitats de Bèlgica, França, Hongria, Dinamarca, Alemanya, República Txeca, Itàlia, Israel, Turquia, Regne Unit, Suècia, Suïssa, Països Baixos, Finlàndia i Espanya. La capital catalana ha estat escollida per ser capdavantera en l’aplicació de polítiques de mobilitat sostenible.

Entre els projectes que s’han tingut en compte destaquen: la implantació del programa Superilles, la reconfiguració de la xarxa de bus, l’increment i millora de la infraestructura ciclista a la ciutat, la regulació pionera a nivell internacional dels vehicles de mobilitat personal, la gestió de la càrrega i descàrrega, o els treballs per establir una normativa sobre les noves formes de mobilitat compartida. D’aquesta manera, la Unió Europea aposta per exportar el seu model de ciutat amb mobilitat sostenible a la resta del món. L’objectiu és que les ciutats, col·laborant amb universitats i indústria, puguin avançar solucions de mobilitat, mesures i tecnologies que facin guanyar en sostenibilitat, en seguretat, en eficiència, en equitat, i en definitiva, en el desplegament de ciutats més habitables i saludables, a través de projectes innovadors i noves tecnologies, i que es faci de manera conjunta amb la resta d’administracions.

L’elecció del consorci MOBILus i de Barcelona com a seu suposen la consolidació de la ciutat com a referent d’excel·lència en recerca i innovació a la Unió Europea, atès que Barcelona acull els nodes de dos KIC: la KIC sobre energies renovables i la KiC sobre salut. En aquesta línia de reforç de l’ecosistema innovador de la ciutat, el primer allotjament de la KIC Urban Mobility Barcelona, serà Ca l’Alier, un equipament que neix com a laboratori d’innovació urbana on es donen la mà sector públic, empreses, veïnat i universitats, en la mateixa línia de treball que les KIC. La seu s’instal·larà al [email protected], un districte dedicat a la innovació que encara la seva refundació, tot just finalitzat el procés participatiu per rellançar-lo.

Presentació del KIC amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Presentació del KIC amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | Ajuntament de Barcelona

!--akiadsense-->

El projecte de la KIC Urban Mobility reforçarà també el mateix teixit industrial i empresarial i de talent que gira al voltant de les smart cities i del congrés “Smart City Expo”, i abunda en la reflexió que proposa la ciutat sobre l’ús de les noves tecnologies i l’objectiu de posar la revolució tecnològica al servei de la millora de les ciutats amb iniciatives com la “Digital Future Society”, o els projectes de 5G, o fins i tot el mateix Pla Ciència, que Barcelona ha impulsat en aquest any amb universitats, centres de recerca i equipaments científics de la ciutat.

La KIC sobre Mobilitat Urbana Barcelona treballarà per assolir 5 objectius estratègics:

– Ressaltar el valor dels espais urbans per a la qualitat de vida a través de la reformulació de la mobilitat

– Promoure la innovació a través de l’educació i la formació –

– Integrar serveis i productes centrats en l’usuari

– Fomentar la competitivitat del sector econòmic europeu de mobilitat generant i impulsant oportunitats de mercat

– Estimular mercats i canvis de comportament a través de la regulació i del compromís dels prescriptors de la mobilitat

Per fer-ho, es marca sis fites per a 2026:

– Arribar a les 180 startups acompanyades

– Alliberar més espai viari al 90% de les ciutats sòcies

– Arribar als 38 milions d’euros d’inversió atrets per les EIT Ventures

– Formar 1.450 graduats

– Impulsar 125 productes nous

– Augmentar la mobilitat compartida en totes les ciutats sòcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa