MonPlaneta
Barcelona celebra la Setmana Europea de la Mobilitat i el Dia Sense Cotxes
| iStock

A partir d’aquest diumenge 16 de setembre i fins el dia 22, Barcelona celebra la Setmana Europea de la Mobilitat sota el lema “Combina i mou-te”. Durant aquests dies, la capital catalana acollirà un ampli programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, equipaments i associacions que es duran a terme amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire de la ciutat i de visualitzar els efectes dels canvis en l’ús de l’espai públic i de la reducció de la contaminació. L’objectiu és promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. L’any passat, es van adherir a la setmana més de 2.500 ciutats i pobles, dels quals 265 van ser catalans. La iniciativa s’emmarca en la voluntat del Govern municipal de potenciar una mobilitat més segura i sostenible a la ciutat, fonamentant els desplaçaments a peu, en bici i en transport públic. Els principals objectius de la Setmana a Barcelona d’enguany són:

– Sensibilitzar dels efectes del transport motoritzat en la salut i en la contaminació de la ciutat.

– Fomentar una mobilitat amb menys congestió, més sostenible i segura.

– Visualitzar usos alternatius de l’espai públic.

Dins de la Setmana Europea de la Mobilitat es realitzaran més d’una quarantena d’activitats que van des de tallers, a conferències o accions per promoure la recuperació de l’espai públic per a ús ciutadà com el 4rt Festival Internacional de Cinema Ciclista de Barcelona “Rueda”; iniciatives per portar la moto a desballestar a canvi d’una bici per un any sencer; visita a l’Estació de Control Atmosfèric; “Què fa moure els busos de Barcelona?”; 3a Cursa del Mercat del Guinardó; “Noves formes de moure’s a la ciutat: Carsharing Sostenible i Cooperatiu”; “La Via Laietana, un carrer per al veïnat”… Enguany, relacionats amb els objectius d’aquesta setmana, es tornaran a celebrar alguns dels actes més emblemàtics:

– Cursa de Transports: L’objectiu és comparar el temps de viatge, consum energètic, cost econòmic i emissions contaminants dels participants a peu, amb patins, amb bicicleta, amb transport públic, amb moto i amb cotxe des de diversos punts de la ciutat. Tindrà lloc el 19 de setembre.

– Parking day: El 21 de setembre a tots els districtes hi haurà places públiques d’aparcament que es convertiran en espais recuperats per a usos ciutadans i alternatius. L’objectiu és reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i el medi ambient. Aquesta edició se celebrarà el divendres 21 de setembre per tots els districtes de la ciutat, de 9:00 a 21:00 hores.

– Expoelèctric: Exposició de vehicles elèctrics, tecnologies eficients i autoconsum. Es podran provar vehicles elèctrics, assistir a e-jornades i a e-Concerts. També hi haurà una zona infantil lúdica amb jocs i activitats per als més petits. Tindrà lloc el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre. Com a gran novetat, enguany la fira de la mobilitat elèctrica serà totalment abastada per energia renovable.

| Bicing

L’Ajuntament de Barcelona torna a recuperar per quart any consecutiu el Dia Sense Cotxes, que se celebrarà el dissabte 22 de setembre. Aquest any, la coincidència amb la celebració de la Mercè i en dia no laborable ha ofert l’oportunitat de sumar la mobilitat sostenible i segura al programa de la Festa Major de Barcelona. La celebració d’aquesta jornada té com a objectiu mostrar a la ciutadania com podria ser una ciutat pacificada al trànsit. En aquesta edició 2018 es preveu que hi hagi diverses propostes vinculades amb la mobilitat sostenible i segura, amb la sostenibilitat i el medi ambient, amb la recuperació de l’espai públic per tal de fer reflexionar sobre la necessitat d’un canvi de model a les ciutats i al món que permeti millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania. L’activitat principal d’aquesta Mercè vinculada al Dia Sense Cotxes tindrà lloc a la Via Laietana i portarà per lema: “La Via Laietana respira amb la mobilitat sostenible”. El carrer quedarà tallat al trànsit durant tot el dia, i de les 10:00 hores a les 14:00 hores, de la plaça Antoni Maura fins a l’alçada del passeig Isabel II es realitzaran activitats lúdiques i educatives vinculades amb la mobilitat sostenible i una vida activa i els beneficis que una millora de la mobilitat tenen sobre la ciutat i la salut de la seva ciutadania.

En aquest tram de carrer, es mostrarà com pot ser una Via Laietana pacificada. El primer tram estarà cobert per una gran catifa blava com a espai per la mobilitat a peu, on s’hi duran a terme masterclasses de pilates, ioga, i activitats de tennis taula, circ i llits elàstics, entre altres. Baixant hi haurà activitats per a tots els públics vinculades amb la mobilitat sostenible, com un skate park, tallers diversos, bicis “gastronòmiques”, en què es pedalarà per fer sucs i crispetes, o circuits amb bicicletes, entre moltes activitats on també hi haurà la participació dels operadors de transport públic. Cada punt estarà acompanyat d’un gran conjunt de globus biodegradables de diferents diàmetres, com a símbol de l’aire saludable, amb una gradació de color blau des del primer a l’últim punt del recorregut. A cada punt s’incorporarà un tòtem en forma de mur on un artista urbà escriurà un missatge clau vinculat a la sostenibilitat i les noves maneres de moure’s.

La Via Laietana | Viquipèdia

Com ja és habitual, durant el Dia Sense Cotxes també es tallarà el trànsit al carrer Gran de Gràcia, entre l’avinguda Diagonal i la rambla del Prat, entre les 17:00 i les 21:00 hores. La resta de talls de trànsit d’anys anteriors, aquest 2018 quedaran integrats dins de les diferents ocupacions d’espais de la ciutat que es fan amb motiu de les Festes de la Mercè. La programació completa sobre les activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat i el Dia Sense Cotxes es poden consultar a aquesta adreça web. Amb motiu de la Setmana de la Mobilitat d’aquest any, l’Ajuntament de Barcelona estrena un nou portal de mobilitat, amb un relat més visual i proper per la ciutadania. El portal ha estat actualitzat a nivell tècnic i de continguts, per donar una millor cabuda als serveis municipals més consultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa