MonPlaneta
La banya d’Àfrica pateix la pitjor plaga de llagostes del desert dels darrers 25 anys

La banya d’Àfrica, a l’est del continent, està sent afectada per la pitjor plaga de llagostes del desert que ha patit durant els darrers 25 anys, segons va alertar la l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) aquest passat divendres. En les circumstàncies actuals, amb més de 19 milions de persones que pateixen una inseguretat alimentària severa, l’arribada d’aquesta invasió d’insectes suposa una amenaça sense precedents ja que podria causar una crisi de fam de proporcions gegantines. A Kenya, on la plaga és la pitjor que s’ha vist en setanta anys, el govern està mirant de controlar les onades d’insectes i impedir que continuï escampant-se.

Les llagostes del desert són la més perillosa de totes les plagues que devoren cultius, a causa de la seva velocitat de moviment i de reproducció. Les condicions meteorològiques i climàtiques del 2019, amb episodis de grans pluges entre els mesos d’octubre i desembre, són la causa més probable d’aquesta plaga, ja que l’arribada d’un cicló a Somàlia i Etiopia va crear les condicions més favorables per a la reproducció dels insectes. La manca de recursos, a més, està deixant sense controlar grans zones que, en el futur, podrien generar més llagostes. Si no es prenen mesures urgents de manera immediata, el mes de juny el número d’insectes es podria haver multiplicat per 400, especialment si tenim en compte que la meteorologia continua propiciant el creixement de la seva població.

Les grans onades de llagostes, que poden arribar a ocupar diversos centenars de quilòmetres quadrats i contenir desenes de milions d’exemplars adults, ja han devorat grans zones de cultiu i pastures de la banya d’Àfrica, però l’abast exacte de la destrucció és difícil de calcular perquè la plaga continua escampant-se a cada dia que passa. Una llagosta pot viatjar fins a 130 quilòmetres en un sol dia i, tot i que els insecticides que s’estan emprant per mirar de destruir-la estan funcionant, la seva alta mobilitat fa molt difícil saber amb exactitud quin ha estat el seu efecte sobre els insectes. La FAO ha elevat el desastre al seu màxim nivell i ha iniciat un pla de sis mesos per acabar amb la invasió, que creu que tindrà un cost aproximat de setanta milions de dòlars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa