MonPlaneta
Avís en algunes platges per la presència de meduses
Exemplars de Rhizostoma pulmo
Exemplars de Rhizostoma pulmo | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, dels ajuntaments de la costa central i de l’Institut de Ciències del Mar han detectat en les darreres setmanes la presència de Rhizostoma pulmo, un tipus de medusa típica de la Mediterrània que pot deixar anar a l’aigua, en situacions d’estrès, una substància que conté cèl·lules urticants. La Rhizostoma pulmo o born blau s’ha detectat en un ampli sector de la costa central, des del Maresme fins a Cubelles.

Es tracta d’una espècie de grans dimensions i els seus tentacles en situacions d’estrès (moviment de l’aigua, altes temperatures, poca fondària, onatge…) poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que queden suspeses a l’aigua i poden afectar els banyistes que hi hagi a prop, encara que la medusa no els hagi tocat. El diàmetre de l’ombrel·la pot assolir els 40 cm. L’ombrel·la és acampanada de color blanc blavós i amb un rivet de color violeta. No presenta tentacles marginals però sí 8 braços orals gruixuts de color blanc blavós, fusionats i sense ramificacions. És una de les meduses més grans de la costa mediterrània. Les meduses petites són visibles durant la primavera i els adults de major grandària són més evidents a l’estiu i al començament de la tardor. En aquestes dates de l’estiu la medusa es troba en la seva fase adulta i assoleix la seves dimensions màximes. És una espècie costanera, que es distribueix al llarg de la columna d’aigua. Solen estar acompanyades per crancs i juvenils de peixos.

S’ha detectat en amplis sectors de la costa central i en nombrosos municipis s’ha decidit hissar la bandera groga a les platges en avís de precaució. La recomanació més important davant la presència de meduses (o de cèl·lules urticants a l’aigua) amb característiques urticants és protegir la pell amb barreres físiques (cremes de protecció solar o amb roba i/o samarretes nàutiques). Tot i que es tracta d’una espècie amb capacitat urticant mitjana, es recomana evitar el seu contacte ja que pot produir irritacions a la pell. Es desaconsella que es retirin les meduses de l’aigua o es manipulin a la sorra ja que això pot motivar que s’incrementi la capacitat urticant al fragmentar i dispersar els tentacles que contenen les cèl·lules urticants.

Recomanacions generals per al tractament de picades produïdes per meduses:

– No aplicar aigua dolça. Rentar sempre amb aigua de mar.

– No aplicar amoníac.

– No aplicar alcohol.

– No fregar (treure les restes de tentacles i/o fragments de meduses).

– No aplicar embenatges a pressió.

– No aplicar vinagre (excepte en casos específics).

– Per Rhizostoma pulmo aplicar solució de bicarbonat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Norman Bates a agost 08, 2018 | 16:35
    Norman Bates agost 08, 2018 | 16:35
    Les tortugues del Maresme són una bona notícia perquè, si ho tinc ben entès, les meduses són part del menú de les tortugues marines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa