Exemplars de Rhizostoma pulmo
Exemplars de Rhizostoma pulmo | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, dels ajuntaments de la costa central i de l’Institut de Ciències del Mar han detectat en les darreres setmanes la presència de Rhizostoma pulmo, un tipus de medusa típica de la Mediterrània que pot deixar anar a l’aigua, en situacions d’estrès, una substància que conté cèl·lules urticants. La Rhizostoma pulmo o born blau s’ha detectat en un ampli sector de la costa central, des del Maresme fins a Cubelles.

Es tracta d’una espècie de grans dimensions i els seus tentacles en situacions d’estrès (moviment de l’aigua, altes temperatures, poca fondària, onatge…) poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que queden suspeses a l’aigua i poden afectar els banyistes que hi hagi a prop, encara que la medusa no els hagi tocat. El diàmetre de l’ombrel·la pot assolir els 40 cm. L’ombrel·la és acampanada de color blanc blavós i amb un rivet de color violeta. No presenta tentacles marginals però sí 8 braços orals gruixuts de color blanc blavós, fusionats i sense ramificacions. És una de les meduses més grans de la costa mediterrània. Les meduses petites són visibles durant la primavera i els adults de major grandària són més evidents a l’estiu i al començament de la tardor. En aquestes dates de l’estiu la medusa es troba en la seva fase adulta i assoleix la seves dimensions màximes. És una espècie costanera, que es distribueix al llarg de la columna d’aigua. Solen estar acompanyades per crancs i juvenils de peixos.

S’ha detectat en amplis sectors de la costa central i en nombrosos municipis s’ha decidit hissar la bandera groga a les platges en avís de precaució. La recomanació més important davant la presència de meduses (o de cèl·lules urticants a l’aigua) amb característiques urticants és protegir la pell amb barreres físiques (cremes de protecció solar o amb roba i/o samarretes nàutiques). Tot i que es tracta d’una espècie amb capacitat urticant mitjana, es recomana evitar el seu contacte ja que pot produir irritacions a la pell. Es desaconsella que es retirin les meduses de l’aigua o es manipulin a la sorra ja que això pot motivar que s’incrementi la capacitat urticant al fragmentar i dispersar els tentacles que contenen les cèl·lules urticants.

Recomanacions generals per al tractament de picades produïdes per meduses:

– No aplicar aigua dolça. Rentar sempre amb aigua de mar.

– No aplicar amoníac.

– No aplicar alcohol.

– No fregar (treure les restes de tentacles i/o fragments de meduses).

– No aplicar embenatges a pressió.

– No aplicar vinagre (excepte en casos específics).

– Per Rhizostoma pulmo aplicar solució de bicarbonat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Norman Bates a agost 08, 2018 | 16:35
    Norman Bates agost 08, 2018 | 16:35
    Les tortugues del Maresme són una bona notícia perquè, si ho tinc ben entès, les meduses són part del menú de les tortugues marines.

Nou comentari

Comparteix