MonPlaneta
Un asteroide ‘potencialment perillós’ s’apropa a la Terra el 21 de març
  • CA

L’asteroide més gros que es preveu que passi a prop de la Terra el 2021 es trobarà en el seu punt més proper al nostre planeta el pròxim dia 21 de març, segons informa en un comunicat el Centre d’Estudis d’Objectes Propers a la Terra (CNEOS) gestionat per la NASA. El cos celeste anomenat 2001 FO32, d’aproximadament un quilòmetre d’amplària, passarà a més de dos milions de quilòmetres de nosaltres.

L’amenaça de col·lisió amb la Terra és inexistent tant ara com en els següents segles. Així i tot, aquesta distància és propera en termes astronòmics, fet pel qual l’asteroide ha estat designat com a “potencialment perillós”. I és que el CNEOS calcula òrbites d’alta precisió dels objectes propers al nostre planeta (NEOs) basant-se en telescopis i radars terrestres per ajudar a caracteritzar amb precisió l’òrbita de cada NEO per millorar les avaluacions de perill a llarg termini.

Durant l’aproximació, el cos celeste passarà a 124.000 quilòmetres per hora, més ràpid que la majoria d’asteroides que es troben amb la Terra. Tot per la seva òrbita altament inclinada i allargada (o excèntrica) al voltant del Sol. Així, quan realitza el seu viatge per dins el sistema solar guanya velocitat i després es ralentitza quan torna a sortir a l’espai profund. Completa una òrbita cada 810 dies (més de dos anys).

Després de la seva breu visita, el 2001 FO32 continuarà el seu viatge en solitari i no tornarà a apropar-se tant a la Terra fins l’any 2052, quan passarà a uns 2,8 milions de quilòmetres.

L’asteroide va ser descobert fa vint anys i serà el més gros que passi tan a prop del nostre planeta el 2021. El darrer apropament d’un cos celeste com aquest notablement gros va ser el de 1998 OR2, el passat 29 d’abril de 2020. Tot i que 2001 FO32 és una mica més petit que l’anterior, estarà tres vegades més a prop de la Terra.

La trobada del 21 de març permetrà als astrònoms conèixer amb major precisió la mida de l’asteriode, entre altres aspectes. A més, serà una rara oportunitat de fer un cop d’ull a una relíquia rocosa que es va formar en els albors del nostre sistema solar.

Això serà possible, en part, per l’utilització d’un telescopi d’infrarojos (IRTF) de la NASA, que observarà l’asteroide els dies previs a la seva aproximació. “Estem tractant de fer geologia amb un telescopi”, ha dit Vishnu Reddy, professor associat del Laboratori Llunar i Planetari de la Universitat d’Arizona a Tucson.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa