!--akiadsense-->

Ja tenim aquí la primavera. Els dies s’allarguen, tenim més hores de sol, augmenta la temperatura i s’acaba el fred. Una part important de la població ho viu com un bon moment. Es poden fer més activitats a l’exterior, els camps floreixen i l’estat d’ànim millora. Pero una altra part de la població, prou important, ho viu com un infern, ja sigui per les al·lèrgies, sobretot les respiratòries, com pel desànim, això que es coneix com l’astènia primaveral.

Anem a pams. Psicològicament, són molts els que esperen l’arribada de la primavera. Els mesos d’hivern són més de recolliment, d’estar a casa, de fred i per tant, que els dies siguin més llargs i ens permeti tenir més activitats exterior, ens predisposa a estar de més bon humor.

Però no tot és psicològic. Científicament està demostrat que l’exposició a la llum solar estimula la producció de serotonina, un neurotransmisor directament relacionat amb l’estat d’ànim, l’ansietat i la sensació de felicitat.

L’increment de producció de serotonina explicaria una part de la dita “la primavera la sang altera”, però no tota. Mantenint-nos amb els efectes positius, si estem de més bon humor, tenim més ganes de fer coses i l’activitat, al contrari del sedentarisme, també fa que ens trobem millor. Això pel que fa al que és estrictament biològic. En l’aspecte psicològic, diversos experts asseguren que l’augment de temperatura, que portem menys roba, o si més més lleugrera, afegit a una millora de l’estat d’ànim, fa que ens mirem els altres d’una altra manera i per tant també s’incrementa el desig sexual i la predisposició a enamorar-se.

Però, com dèiem, per primeravera no tot són flors i violes. Aquest mateix daltabaix hormonal i dels neurotransmissors provocats per estar exposats a més hores de llum no sempre té efectes positius.

Estem parlant de l’astènia primaveral. Astènia significa cansament i no és una malaltia en sí mateixa, és un símptoma, en general de caràcter lleu i de poca durada en el temps i que afecta aproximadament a un 2% de la població.

Si dèiem que el canvi de temperatura i de llum solar que arriba amb el canvi estacional estimula la segregació d’hormones i neurotransmissors que ens poden donar sensació d’eufòria, estem parlant d’un transtorn. La majoria de la població ho regula ràpidament, però un 2% necessita una mena de transició per adaptar l’organisme a la noves quantitats de substància que es generen i mentre passa això s’experimenta una sensació de cansament i de desànim. Unes sensacions que desapareixen que el cos regula aquest trastorn.

Ningú es posa d’acord sobre quina és la manera per evitar-la, però per fer-la més portable, tothom coincideix que intentar dormir una mínim de 8 hores al dia, i procurar alimentar-nos de forma ordenada durant aquest dies farà que la sensació de cansament passi més ràpidament.

!--akiadsense-->

En algunes ocasions, a més, aquesta astènia es relaciona també amb les al·lèrgies, que especialment les respiratòries i les relacionades amb la pol·linització, viuen el seu moment de màxima esplendor.

Si amb l’arribada de la primavera noteu un increment de la secreció nasal, picor al nas, esternuts i sensació de congestió nasal tot el dia segurament experimenteu una al·lèrgia.

L’alèrgia primaveral és una reacció desproporcionada al pol·len que determinades plantes i arbres emeten durant aquesta època de l’any que és la de floració. I com que evitar-la és dificil, els al·legòlegs recomanen especialment, en primer lloc identificar quina és la substància que provoca l’al·lèrgia i en segon lloc evitar-la. Això a més de fer servir els tractament mèdics, del tipus que siguin que s’adaptin a cada un dels casos.

Per que fa a aquesta primavera 2017, que arriba després d’un hivern poc plujós sembla que podria ser especipament crítica. I les previsions apunten que tampoc plourà molt els propers mesos, el que podria ajudar a netejar l’aire d’aquestes partícules flotants.

Així doncs, comencem nova estació. Mesos d’eufòria i de bon humor, però tambe de cansament i mocs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: BS Palafrugell a març 21, 2017 | 11:25
    BS Palafrugell març 21, 2017 | 11:25
    la primavera es una puta merda,: Gentada per tot arreu, bruts que encara fan mes pudor que quan fa fred, , festivals de tota mena dolents de collons, platges a petar d´incivics i pesats. El millor la tardor amb els seus colors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa