MonPlaneta
Artadi lliura els Premis EMAS Catalunya, que distingeixen el compromís amb la sostenibilitat
La consellera Artadi durant l'entrega dels Premis EMAS Catalunya 2018
La consellera Artadi durant l’entrega dels Premis EMAS Catalunya 2018 | Agustí Serra Monté / Departament de Territori i Sostenibilitat

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha lliurat aquest dimecres els Premis EMAS Catalunya 2018, concedits per l’associació Club EMAS amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i que distingeixen les organitzacions que implanten voluntàriament aquest sistema de gestió ambiental europeu. L’objectiu és premiar institucions, empreses i entitats responsables i compromeses amb l’estalvi energètic, l’eficiència i la sostenibilitat ambiental. Així, els premis volen ser un estímul per a la millora del sistema; una oportunitat per a la innovació, tant en la gestió com en la comunicació; i un reconeixement a les accions dutes en el marc de la gestió ambiental de les organitzacions EMAS.

Artadi ha destacat “la quantitat i la diversitat” dels candidats i ha agraït “l’activitat i el compromís” de les empreses que han fet un pas endavant per obtenir el certificat EMAS, un sistema voluntari que reconeix els que volen anar més enllà del que exigeix la llei: “Aquest és el millor exemple del país que volem, un país que es dirigeix cap a l’excel·lència ambiental”, ha afirmat. En aquest sentit, la consellera ha destacat que, si Catalunya fos un estat, ocuparia el cinquè lloc en el rànquing de la Unió Europea en nombre d’empreses amb registres EMAS, una xifra que “és el reflex de la densitat i l’empenta del teixit empresarial que és la gran força del país, que enforteix el compromís col·lectiu per garantir el futur i el benestar mediambiental a Catalunya”. Artadi també ha remarcat la importància de la col·laboració público-privada, que té com a valor “trobar solucions i repensar problemes extremadament complexos”. Per això, el Govern dona suport a empreses que implementen estratègies de gestió mediambiental. Finalment, ha volgut cloure l’acte amb un record cap el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a qui ha citat: “Tenim el nostre planeta no com a hereus de les generacions passades, sinó com a préstec de les generacions futures”.

El celler Gramona ha estat un dels premiats
El celler Gramona ha estat un dels premiats | Gramona

!--akiadsense-->

L’EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) és una eina de gestió mediambiental per a empreses i altres organitzacions, d’aplicació voluntària i que permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. Aquest és auditat de forma externa i a Catalunya el registre l’emet, en nom de la Unió Europea, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat. En la 8a edició, els Premis s’han atorgat en 4 categories. En la de millor declaració ambiental, el guardó ha estat pel celler familiar Gramona, per la “bona i innovadora representació del impacte ambiental per unitats d’impacte i la bona representació gràfica dels indicadors”. En aquesta categoria, s’ha atorgat un accèssit a B. Braun, companyia del sector mèdic i farmacèutic, per la “bona descripció dels processos productius i dels seus aspectes ambientals i la introducció del concepte de cicle de vida i representació de forma gràfica”.

En millor acció d’implicació amb les parts interessades, el Centre Tecnològic Leitat s’ha emportat la distinció amb el projecte LLENÇA’T A NO LLENÇAR! L’objectiu principal de l’acció ha estat sensibilitzar i implicar el personal en la prevenció i reutilització de residus, amb accions destinades a aconseguir un impacte més enllà del lloc de treball, arribant a la vida diària. La iniciativa va començar l’estiu del 2016 i es dividia en tres àmbits principals d’actuació: Reutilització, malbaratament alimentari i prevenció de residus d’envasos i embalatges, amb accions que es van desenvolupar en els tres centres de treball de Leitat, a Terrassa, Barcelona i Vilanova del Camí, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.

D’altra banda, el guardó a la millora del comportament ambiental ha estat per al Cementiri Roques Blanques, a El Papiol, del Grup Altima, per la seva innovació amb activitats de promoció de la biodiversitat. Concretament, pel Camí del Bosc, un sender que discorre per diferents terrasses enjardinades que constitueixen un clar en el bosc i que pot acollir més de 4.000 urnes cineràries biodegradables, l’espai natural més gran d’Espanya per inhumar cendres de forma controlada. Les terrasses estan fetes amb fusta de castanyer procedent del Montseny i s’ha utilitzat un sistema de contenció natural innovador (Mur Krainer) basat en la bioenginyeria aplicada al paisatge. A més, ofereix refugi i aliment per a la fauna del lloc, especialment per a les papallones.

Finalment, com a novetat, s’ha fet una menció especial al millor projecte Tàndem, que reconeix iniciatives de simbiosi entre empreses i entitats ambientals que col·laboren per desenvolupar projectes de millora del medi ambient. En aquesta categoria, la distinció ha estat per Ramats de Foc, que ha comptat amb la participació de Pau Costa Foundation, Gremi Carnissers de les comarques gironines, Explotacions Ramaderes, Restaurant Mas Pi de Verges, i Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals del Cos Bombers de Girona. Es tracta d’una eina per a la prevenció dels incendis forestals mitjançant la promoció de la ramaderia, com una pràctica comuna i tradicional a la Mediterrània que aporta importants beneficis a la societat. L’objectiu per a finals de 2019 és aconseguir la participació de 30 ramaders/es a 40 zones estratègiques i 50 establiments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa