MonPlaneta
Estem arribant al punt de no-retorn de l’escalfament global?

Alguns dels factors que determinen el clima del nostre planeta podrien arribar al punt de no-retorn molt més aviat del que s’havia pensat fins ara, segons afirma un article publicat a la revista ‘Nature’ i signat per un equip de científics especialitzats en ciència de sistemes de la Terra, una disciplina que estudia les interaccions entre els elements que formen el sistema climàtic. Al seu parer, alguns d’aquests elements podrien ser a punt de desestabilitzar-se i, durant les properes dècades, es podrien produir canvis climàtics irreversibles, duent el planeta a una emergència climàtica on cada canvi amplificaria els altres en una mena d’efecte dòmino.

Fusió del gel de l’Antàrtida a causa de l’escalfament global | pxhere

!--akiadsense-->

Tot i que no està clar que tinguin raó i alguns científics s’oposen a aquestes declaracions, la idea del punt de no-retorn fa dècades que existeix, per bé que no està clar on són ni quant trigarà el planeta a arribar-hi si no reduim les nostres emissions. Partint dels darrers informes de l’IPCC, els experts que signen l’article de ‘Nature’ afirmen que aquest punt podria trobar-se en un escalfament global d’entre 1 i 2 graus per sobre dels nivells preindustrials i no, com s’havia pensat fins ara, entre 4 i 5. Com a senyals d’alarma, els autors de l’article afirmen que parts de l’Antàrtida Occidental ja podrien haver arribat a un punt on el gel es retira irreversiblement i que això podria desestabilitzar tota la regió, cosa que podria produir una pujada del nivell del mar de fins a tres metres en un període de temps que, tot i que molt curt a escala geològica, podria trigar segles. En aquest mateix sentit, consideren que el del de Grenlàndia està condemnat si se superen els 1,5ºC d’augment de temperatura.

El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)

!--akiadsense-->

Al text, s’afirma que “els polítics, els economistes i fins i tot alguns científics han donat per fet que els punts de no-retorn al sistema de la Terra com la pèrdua de la salva amazònica o del gel de l’Antàrtida Occidental són poc probables i poc entesos”. Malgrat això, diuen, “les proves s’acumulen i mostren que aquests esdeveniments podrien ser més probables que no es pensava, tenen grans impactes i estan interconnectats a través de diversos sistemes biofísics, amb potencial de lligar el món a canvis irreversibles a llarg termini”. “A mesura que la ciència avança”, conclouen, “hem d’admetre que hem subestimat els riscos d’alliberar canvis irrebersibles, on el planeta autoamplifica l’escalfament global”. Això, afirmen, és el que estem veient ara mateix, amb “només” 1ºC d’escalfament global.

Inundacions a Hanoi (Vietnam) l’any 2008. | Haithanh (CC)

!--akiadsense-->

Encara que aquest grup de científics estigui equivocat i el punt de no-retorn encara sigui una mica més lluny, el fet que els indicadors comencin a suggerir que se’ns podria estar acabant el temps és una senyal més que suficient per continuar treballant per minimitzar els riscs que això passi ara que, segons tothom, encara hi som a temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa