MonPlaneta
Arresten un funcionari del govern aranès en relació a l’estranya mort de l’ós Cachou
L'ós Cachou en el moment de ser trobat mort
L’ós Cachou en el moment de ser trobat mort | Conselh Generau d’Aran

!--akiadsense-->

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres a la tarda una persona per estar, suposadament implicada amb la mort de l’ós Cachou. Es tracta d’un funcionari de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran, segons ha avançat TV3. La síndica Maria Vergés ha dit que respecten les normes judicials i que el govern aranès no farà declaracions fins que s’aixequi el secret de sumari ja que confien en la presumpció d’innocència. La jutgessa de Vielha va decretar el secret d’actuacions del cas al mes de maig.

Francés Boya i Maria Vergés el dia que la segona va rellevar el primer com a Síndic d'Aran
Francés Boya i Maria Vergés el dia que la segona va rellevar el primer com a Síndic d’Aran | Conselh Generau d’Aran

!--akiadsense-->

Entitats ecologistes van considerar poc creïbles les causes oficials de la mort d’aquest plantígrad, que va ser trobat sense vida el 9 d’abril, i van demanar saber el resultat de la necròpsia perquè sospitaven que hauria pogut ser enverinat. Els primers resultats de la necròpsia de l’os Cachou, el cos del qual va ser localitzat a un indret de difícil accés de Les (Val d’Aran), apunten a “una agressió produïda molt probablement per un altre os i una posterior caiguda d’uns 40 metres per un terreny molt abrupte”, segons va comunicar el Conselh Generau d’Aran. Són les conclusions preliminars de la necròpsia del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB i l’acta de recollida del cadàver. Durant l’examen de la necròpsia es va constatar que l’animal presentava “ferides perforants amb hemorràgies al costat esquerre del cap (per sota de l’orella i coll proximal), que corresponien a ferides ante mortem”. En tractar-se d’un mascle adult, es va deduir que només un altre ós podia causar-li aquestes lesions, segons indica l’informe.

El cadàver de Cachou durant l'autòpsia
El cadàver de Cachou durant l’autòpsia | ACN

!--akiadsense-->

Tot i que la versió oficial sobre la possible causa de la mort de Cachou és que va perdre la vida per una baralla amb un altre ós i una posterior caiguda per un barranc, entitats ecologistes en van discrepar i sospitar que podria haver estat enverinat. En aquest sentit, la Fundació Oso Pardo va assenyalar que la mort d’aquest exemplar no s’aclarirà amb especulacions i que només es pot analitzar amb els resultats de la necròpsia completa. Uns resultats als quals ara no es pot, de moment, accedir, per la decisió adoptada per la jutgessa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa