MonPlaneta
Aràbia Saudita té estructures de pedra anteriors a Stonehenge i les piràmides
  • CA

Els anomenats “mustatils”, paraula que prové del mot àrab per a “rectangle” són unes estructures monumentals formades per murs de pedra i que es troben per milers al territori del nord-oest de l’actual Aràbia Saudita. Segons un estudi recent, publicat a la revista ‘Antiquity’, no només són molt antigues sinó que podrien formar el paisatge ritual més antic que es coneix i ser anteriors, fins i tot, a la construcció de les piràmides d’Egipte i als monuments megalítics com el de Stonhenge, a Anglaterra.

El treball, dut a terme per investigadors de la Universitat d’Austràlia Occidental – Perth, calcula que els mustatils tenen aproximadament 7.000 anys, cosa que els col·loca 2.000 anys abans que els altres monuments esmentats. Aquestes estructures, de què se n’han trobat més de mil exemples, es troben repartides en una superfície de més de 200.000 quilòmetres quadrats, però són tan semblants entre elles que sembla evident que provenen de la mateixa cultura i d’unes mateixes creences. La seva mida varia molt, així com la seva disposició, que pot ser en mustatils aïllats o en grups on se’n troben uns quants en molt poc espai. Tot i que sovint es troben a sortints rocosos del desert, també se n’ha trobat a muntanyes i en zones relativament baixes. Els més simples són pedres apilonades en murs baixos i que formen rectangles llargs, i els investigadors pensen que podrien haver servir com a marques per guiar processons d’un punt un altre. D’altres, però, contenen columnes, pedres erectes i altres estructures més complexes, que haurien comportat la feina de dotzenes de persones durant mesos.

Detalls de diversos mustatils | Antiquity

Malgrat les investigacions, encara no és clar per què es van construir tants mustatils, i una de les teories és que potser només es feien servir una vegada. Pel que fa al seu propòsit, el fet que molts d’ells tinguin una petita cambra a un extrem suggereix que s’hi podrien haver fet sacrificis animals, teoria reforçada per les troballes, el 2019, d’ossos d’animals domèstics i salvatges datats a finals del Neolític, pels volts de l’any 5.000 abans de Crist. Els dibuixos trobats a les roques també indiquen la importància que devia tenir la ramaderia per als habitants de la regió i suggereixen que hi podria haver hagut un culte al seu voltant.

Sigui com sigui, la investigació dels mustatils és un dels camps de l’arqueologia on hi ha més feina a fer, ja que Aràbia Saudita ha estat molt poc investigada en comparació amb altres indrets propers –Egipte, Iran, Irak…– i podria donar, durant els propers anys, moltíssimes sorpreses pel que fa al nostre coneixement sobre les primeres passes dels humans com a civilització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa