El conseller Calvet i la resta del consell d'administració de l'ACA
El conseller Calvet i la resta del consell d’administració de l’ACA | ACA

!--akiadsense-->

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat aquest divendres el Pla de Sequera, una eina que farà possible millorar la gestió dels epìsodis d’escassetat d’aigua a les conques internes del país. Gràcies a ell se substituirà l’aprovació i l’aplicació dels decrets de sequera, una eina que s’activava en situacions de falta d’aigua i que comportava mesures de gestió restrictives i d’aplicació global. Després de l’aprovació per part del consell, el següent pas serà elevar-lo al Govern de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva.

Amb l’objectiu d’adaptar-se a les característiques de cada zona, el Pla divideix el territori de les conques internes en un total de 18 unitats d’explotació, que es defineixen en funció dels recursos d’aigua que s’utilitzen per garantir les diferents demandes (aigua superficial regulada pels embassaments o bé aigües subterrànies) i de la pluviometria. D’aquesta manera, les mesures s’adapten a cada realitat i no de manera general i homogènia com passava amb els decrets de sequera. Una de les principals novetats és l’activació de mesures preventives molt abans d’arribar a una situació de sequera. En aquest sentit, a mesura que disminueixen les reserves dels recursos convencionals, agafen més rellevància el recursos com la dessalinització, l’ús de pous de sequera i l’aigua regenerada.

La dessalinitzadora del Llobregat
La dessalinitzadora del Llobregat | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

El Pla determina cinc escenaris en funció de l’estat de les reserves d’aigua: normalitat (embassaments al 60% de la seva capacitat o superior), prealerta (per sota del 60%), alerta (40%), excepcionalitat (25%) i emergència (16%). En els escenaris de normalitat i prealerta es duen a terme mesures de previsió i gestió, a més d’intensificar el seguiment i recull d’informació dels usuaris, a més de potenciar l’activació dels recursos no convencionals. Pel que fa als escenaris d’alerta, excepcionalitat i emergència, ja es contemplen mesures per a disminuir l’ús de l’aigua, com la reducció de desembassaments, la prohibició de determinats usos en zones urbanes i, finalment, restriccions en tots els usos (només en la fase d’emergència).

En els darrers 40 anys s’han viscut 7 episodis de sequera rellevants. Els més recents els de 2002, 2005, 2007-2008 i 2016-2017. Des de principis de l’estiu, s’ha produït un descens lent però constant dels embassaments, situant les reserves de les conques internes al voltant del 56% a finals de setembre. Les darreres llevantades viscudes a casa nostra (octubre i novembre) han deixat importants precipitacions que han permès una lleugera recuperació de les reserves, arribant al 64%. Tot i trobar-nos en situació de normalitat, caldrà seguir de prop l’evolució de les reserves davant de la previsió de poques pluges per als propers mesos.

| Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

Arran de l’episodi de pluges registrat entre els dies 22 I 23 d’octubre, diverses infraestructures municipals de captació i distribució d’aigua varen quedar malmeses. El passat 6 de novembre, el director de l’ACA va resoldre una declaració de l’emergència de les actuacions derivades d’aquest episodi. Aquesta declaració preveu l’atorgament d’ajuts econòmics a les administracions competents per a la reparació dels danys a infraestructures d’abastament en alta. El consell d’administració ha aprovat quatre subvencions directes, amb un import global proper als 395.900 euros als municipis de Vilaverd (35.000 euros), Vallclara (113.100 euros), Vimbodí i Poblet (247.735 euros), Prades (58.000 euros), per a restituir les infraestructures municipals d’abastament en alta.

D’altra banda, també s’ha informat al consell d’administració del pressupost que es destinarà per actuacions d’emergència arran dels aiguats del passat octubre, amb una inversió superior als 15 MEUR, deglossats en les següents partides: 8,8 MEUR en actuacions de retirada de vegetació, 1,7 MEUR per actuacions per minimitzar el risc d’inundacions, 1,1 MEUR per a repara els danys en captacions d’abastament municipals i 3,3 MEUR en actuacions per a reparar danys en infraestructures de sanejament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa