MonPlaneta
Una aplicació permet veure els efectes dels incendis forestals a Catalunya des de 1986

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en marxa una nova aplicació web, anomenada Foc al bosc, que permet visualitzar la distribució i abast territorial de tots els incendis de Catalunya entre 1986 i 2017. L’eina permet buscar l’incendi en un llistat, on es mostra la data, el nom del municipi afectat i la superfície cremada.

Es poden visualitzar tots els focs del període 1986-2017 o bé filtrar només per un any concret. També es pot fer clic en un incendi específic a partir de la imatge en el mapa. En aquest cas, podem apropar-nos per veure exactament quins van ser els terrenys afectats. A més, l’aplicació incorpora una altra possibilitat, només per als incendis ocorreguts des del 2004. En aquest cas, en fer clic sobre el mapa la pantalla es divideix en dos: a l’esquerra es mostra l’estat del terrenys abans del foc i a la dreta, a posteriori.

L’interessat pot anar passant anys cap endavant per comprovar el ritme de recuperació de la massa forestal. Les dades d’origen per a aquesta aplicació són els de la base cartogràfica d’incendis forestals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que es troben al portal de dades obertes de la Generalitat. Foc al bosc és una aplicació, totalment gratuïta, que pot servir tant per a la consulta del ciutadà interessat com per a la conscienciació social. Cal tenir present que el 64% del territori de Catalunya és forestal, amb una continuïtat del bosc que facilita els grans incendis.

Les altes temperatures de l’estiu i els períodes de sequera típics del clima mediterrani són altres elements que agreugen els focs forestals. És per això que cal conscienciar la societat sobre els efectes dels incendis, i de la lenta recuperació dels boscos, per evitar conductes i accions que puguin començar un foc. El codi font de Foc al bosc es pot trobar en el repositori de codi obert de la Generalitat a Github i es pot reutilitzar per crear eines personalitzades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa