MonPlaneta
Una aplicació establirà un registre de dades i informació territorial sobre la vespa asiàtica
Una vespa asiàtica atacant una abella
Una vespa asiàtica atacant una abella | ACN

Les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les de Lleida i Tarragona i el suport de la Generalitat, han creat l’aplicació ‘SITMUN-Vespa Asiàtica’, per establir un registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora. L’eina estarà a disposició dels ajuntaments, consells comarcals i ens locals en una primera fase. L’objectiu és potenciar i unificar la informació sobre la detecció de nius de la vespa asiàtica en l’àmbit local i facilitar la tasca de gestió territorial municipal. Girona i Barcelona són les comarques més afectades per aquesta espècie, mentre que Tarragona i Lleida presenten unes condicions climàtiques menys favorables a la vespa asiàtica.

El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. També permet visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial. El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments interns de les quatre diputacions, els ens locals de cada demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències.

El primer cas de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax) a Catalunya es va detectar el 2012, a l’Alt Empordà. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica ha estat progressiva, fins al punt d’estar present en molts punts del país. Les condicions climàtiques idònies, una gran disponibilitat de fonts d’alimentació, la gran capacitat reproductora i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit l’expansió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa