MonPlaneta
Els apicultors nord-americans van perdre el 38% de les abelles durant l’hivern passat
  • CA
Cada any es redueix el nombre de ruscs d’abelles | Cedida

Els apicultors dels Estats Units van perdre el 40,7% de les seves colònies d’abelles (Apis mellifera) d’abril de 2018 a abril de 2019, segons una enquesta elaborada per la Universitat de Maryland. Les pèrdues suposen un augment lleugerament superior a la mitjana anual, d’un 38,7%, però el fet que les pèrdues durant l’hivern, d’un 37,7%, siguin les més altes de què es té constància ha fet sonar les alarmes entre els experts. Tal i com explica el professor Dennis van Engelsdorp, entomòleg de la mateixa Universitat de Maryland, a la pàgina web del centre, “aquests resultats són molt preocupants, ja que unes pèrdues hivernals altes impacten en una indústria que ja ha patit pèrdues hivernals altes durant una dècada”.

A causa d’aquesta altíssima mortaldat de les abelles, tan sostinguda en el temps, les autoritats nord-americanes, les universitats i la indústria apicultora treballa plegada per entendre per què es produeix i desenvolupar millors pràctiques per tal d’ajudar-les a sobreviure. A banda del seu servei ecosistèmic, les abelles pol·linitzen cultius destinats a la alimentació valorats en 15.000 milions de dòlars anuals. Segons els experts, les morts persistents de les abelles tenen diverses causes i que l’única maner de posar-hi remei és una aproximació des de diversos punts de vista, de la recerca i la pedagogia fins a la millora de les pràctiques de la indústria.

Abella polinitzant | Pixabay

La primera preocupació dels apicultors, però, i la causa principal de la mortalitat, és l’àcar Varroa destructor, un paràsit letal per a les abelles i que s’estén ràpidament entre ruscs. Aquests àcars, que han estat delmant les colònies d’abelles durant anys, també transmeten malalties, i controlar la presència d’aquests aràcnids. El problema, però, és que els productes que es fan servir, que abans eliminaven més del 90% dels individus, ara sembla que tenen menys eficàcia. A més d’això, però, les abelles estan amenaçades per altres coses, com els canvis d’usos del sòl, que han reduit la disponibilitat de pol·len ric en nutrients; l’exposició als pesticides, factors ambientals…

Les eines, doncs, estan fallant, i les grans pèrdues del darrer hivern en són la prova més evident. El canvi climàtic, a més, està fent que cada cop hi hagi menys regions aptes per a l’apicultura als Estats Units, i això està posant la indústria en una situació que repercuteix directament a les abelles. Els esdeveniments meteorològics extrems dels darrers anys, com els incendis i les inundacions que afecten les collites, també són un problema molt gran per a aquests insectes que, si desapareixen, podrien desestabilitzar la immensa majoria d’ecosistemes del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa