Els apicultors nord-americans van perdre el 38% de les abelles durant l’hivern passat

Aquestes pèrdues, les més grans registrades al país, indiquen la necessitat d'augmentar els esforços per salvar aquests insectes, essencials per al manteniment de la majoria d'ecosistemes

Cada any es redueix el nombre de ruscs d’abelles | Cedida

Els apicultors dels Estats Units van perdre el 40,7% de les seves colònies d’abelles (Apis mellifera) d’abril de 2018 a abril de 2019, segons una enquesta elaborada per la Universitat de Maryland. Les pèrdues suposen un augment lleugerament superior a la mitjana anual, d’un 38,7%, però el fet que les pèrdues durant l’hivern, d’un 37,7%, siguin les més altes de què es té constància ha fet sonar les alarmes entre els experts. Tal i com explica el professor Dennis van Engelsdorp, entomòleg de la mateixa Universitat de Maryland, a la pàgina web del centre, “aquests resultats són molt preocupants, ja que unes pèrdues hivernals altes impacten en una indústria que ja ha patit pèrdues hivernals altes durant una dècada”.

A causa d’aquesta altíssima mortaldat de les abelles, tan sostinguda en el temps, les autoritats nord-americanes, les universitats i la indústria apicultora treballa plegada per entendre per què es produeix i desenvolupar millors pràctiques per tal d’ajudar-les a sobreviure. A banda del seu servei ecosistèmic, les abelles pol·linitzen cultius destinats a la alimentació valorats en 15.000 milions de dòlars anuals. Segons els experts, les morts persistents de les abelles tenen diverses causes i que l’única maner de posar-hi remei és una aproximació des de diversos punts de vista, de la recerca i la pedagogia fins a la millora de les pràctiques de la indústria.

Abella polinitzant | Pixabay

La primera preocupació dels apicultors, però, i la causa principal de la mortalitat, és l’àcar Varroa destructor, un paràsit letal per a les abelles i que s’estén ràpidament entre ruscs. Aquests àcars, que han estat delmant les colònies d’abelles durant anys, també transmeten malalties, i controlar la presència d’aquests aràcnids. El problema, però, és que els productes que es fan servir, que abans eliminaven més del 90% dels individus, ara sembla que tenen menys eficàcia. A més d’això, però, les abelles estan amenaçades per altres coses, com els canvis d’usos del sòl, que han reduit la disponibilitat de pol·len ric en nutrients; l’exposició als pesticides, factors ambientals…

Les eines, doncs, estan fallant, i les grans pèrdues del darrer hivern en són la prova més evident. El canvi climàtic, a més, està fent que cada cop hi hagi menys regions aptes per a l’apicultura als Estats Units, i això està posant la indústria en una situació que repercuteix directament a les abelles. Els esdeveniments meteorològics extrems dels darrers anys, com els incendis i les inundacions que afecten les collites, també són un problema molt gran per a aquests insectes que, si desapareixen, podrien desestabilitzar la immensa majoria d’ecosistemes del món.

Nou comentari