Els humans com a font d’energia: un futur no tan llunyà

Tot i que sembli ciència-ficció, el món cada dia és més a prop de veure com els dispositius intel·ligents obtenen l'energia per a funcionar dels seus propietaris

Malgrat que el fet que les màquines facin servir els humans com a font d’energia pugui semblar cosa de ciència-ficció, la realitat és que som molt més a prop que no ens pensem que aquesta idea deixi de ser cosa del cinema i dels llibres i esdevingui part del nostre dia a dia. Això, almenys, és el que afirmen un grup d’experts de la Universitat de Surrey, a Anglaterra, en un estudi que ha estat publicat a la revista ‘Advanced Energy Materials’. L’equip, que investiga a l’Institut de Tecnologia Avançada de la seva universitat, explica com han trobat una solució per donar energia a la propera generació de dispositius electrònics: fent servir un aparell anomenat nanogenerador triboelèctric per obtenir-la dels seus propietaris.

Els nanogeneradors triboelèctrics són aparells d’emmagatzematge d’energia que s’aprofiten del contacte entre dos materials, ja siguin orgànics, inorgànics o híbrids, per generar corrent elèctrica i carregar-se. Això no només permet que obtinguin la seva energia del moviment dels humans sinó, també, de fonts més habituals com ara el vent i les ones i la vibració del mateix aparell on es troba instal·lat. A l’article, els investigadors de Surrey expliquen com han elaborat una guia per construïr nanogeneradors triboelèctrics eficients i que puguin ser instal·lats a qualsevol aparell, incorporant algunes eines per millorar el seu rendiment.

La proposta d’aquest equip podria canviar completament la manera com entenem la generació d’energia, ja que gràcies a les eines que han desenvolupat els nanogeneradors triboelèctrics podrien tenir moltíssimes aplicacions pràctiques en un món on la recerca d’energies netes, renovables i gratuïtes és cada dia més urgent. Podria ser que, d’aquí a pocs anys, el que fins ara ens semblava un element de distopies futuristes s’hagués convertit en allò que fa funcionar el nostre telèfon mòbil.

Comentaris

    Albert Vila 30 de Setembre de 2018 18:52
    De font d'energia només n'hi ha una, amb dues variants: la de les centrals nuclears i la del sol. Tota la resta semblen fonts d'energia, però en realitat són vectors d'energia; és a dir, mecanismes que porten l'energia d'una banda a una altra. Això val per al carbó, per al petroli i per al gas natural, que no són sinó energia solar fòssil; per a l'eòlica, que és una variant de la solar. Tota la resta no és sinó traginar amunt i avall misèries d'energia

Nou comentari