MonPlaneta
Els humans com a font d’energia: un futur no tan llunyà

Malgrat que el fet que les màquines facin servir els humans com a font d’energia pugui semblar cosa de ciència-ficció, la realitat és que som molt més a prop que no ens pensem que aquesta idea deixi de ser cosa del cinema i dels llibres i esdevingui part del nostre dia a dia. Això, almenys, és el que afirmen un grup d’experts de la Universitat de Surrey, a Anglaterra, en un estudi que ha estat publicat a la revista ‘Advanced Energy Materials’. L’equip, que investiga a l’Institut de Tecnologia Avançada de la seva universitat, explica com han trobat una solució per donar energia a la propera generació de dispositius electrònics: fent servir un aparell anomenat nanogenerador triboelèctric per obtenir-la dels seus propietaris.

Els nanogeneradors triboelèctrics són aparells d’emmagatzematge d’energia que s’aprofiten del contacte entre dos materials, ja siguin orgànics, inorgànics o híbrids, per generar corrent elèctrica i carregar-se. Això no només permet que obtinguin la seva energia del moviment dels humans sinó, també, de fonts més habituals com ara el vent i les ones i la vibració del mateix aparell on es troba instal·lat. A l’article, els investigadors de Surrey expliquen com han elaborat una guia per construïr nanogeneradors triboelèctrics eficients i que puguin ser instal·lats a qualsevol aparell, incorporant algunes eines per millorar el seu rendiment.

La proposta d’aquest equip podria canviar completament la manera com entenem la generació d’energia, ja que gràcies a les eines que han desenvolupat els nanogeneradors triboelèctrics podrien tenir moltíssimes aplicacions pràctiques en un món on la recerca d’energies netes, renovables i gratuïtes és cada dia més urgent. Podria ser que, d’aquí a pocs anys, el que fins ara ens semblava un element de distopies futuristes s’hagués convertit en allò que fa funcionar el nostre telèfon mòbil.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Albert Vila a setembre 30, 2018 | 18:52
    Albert Vila setembre 30, 2018 | 18:52
    De font d'energia només n'hi ha una, amb dues variants: la de les centrals nuclears i la del sol. Tota la resta semblen fonts d'energia, però en realitat són vectors d'energia; és a dir, mecanismes que porten l'energia d'una banda a una altra. Això val per al carbó, per al petroli i per al gas natural, que no són sinó energia solar fòssil; per a l'eòlica, que és una variant de la solar. Tota la resta no és sinó traginar amunt i avall misèries d'energia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa