MonPlaneta
Els animals i les plantes ja es van adaptar a canvis climàtics en el passat
  • CA
El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)

Al llarg de la història del nostre planeta, les plantes i els animals han reaccionat als canvis que ha patit el seu entorn de diverses maneres, com migrant o adaptant-se. Això pot servir per explicar què passarà en el futur si el canvi climàtic continua al mateix ritme que ara, com mostra un estudi publicat a la revista ‘Trends in Ecology and Evolution’ i elaborat per científics de la Universitat de Copenhague, a Dinamarca. De fet, la natura ja està canviant a causa del canvi climàtic, és per això que s’han observat canvis en els seus comportaments, com en l’època de floració d’algunes plantes, l’enfosquiment dels mussols a causa d’uns hiverns més càlids. Serà possible, però, que s’adaptin prou ràpid com per sobreviure als canvis de les temperatures, les precipitacions i el ritme de les estacions de l’any?

Els investigadors de la universitat danesa van recollir una gran quantitat d’estudis sobre com els canvis en el clima han influenciat la biodiversitat de la Terra durant al darrer milió d’anys, i van veure que les espècies han pogut sobreviure a les noves condicions canviant el seu comportament o alguns aspectes del seu cos, Tot i això, la magnitud i la velocitat sense precedents del canvi actual podria fer que les espècies no tinguessin prou capacitat com per adaptar-s’hi. Fins ara, els científics es pensaven que la reacció més habitual dels animals i les plantes al canvi climàtic era migrar. Tot i això, l’estudi ha mostrat que les adaptacions locals a les noves condicions han jugat un paper molt important en la supervivència de moltes espècies. Les poblacions també han canviat lentament i durant un període molt llarg de temps, com és el cas de l’enfosquiment dels mussols. Gràcies als fòssils i altres fonts biològiques, podem disposar d’un gran nombre de casos al llarg de la història del planeta, que ens donen un coneixement molt valuós dels efectes dels canvis climàtics de diferents ritmes, magnituds i tipus.

El nou estudi podria oferir respostes a com canvia la biodiversitat quan es troba amb un canvi climàtic. El coneixement d’aquest tipus pot donar arguments als legisladors a l’hora d’implementar plans de conservació. Algunes espècies, quan no han pogut adaptar-se prou ràpid o marxar, s’han acabat extingint. Els canvis actuals i les previsions de futur, a més, han estat excepcionalment rars durant el darrer milió d’anys. Per tant, és necessari que augmentem els nostres coneixements i millorem els nostres models de predicció alhora que reconeixem les seves limitacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa