MonPlaneta
Ángel Simón, president d’Agbar: “Cal invertir urgentment en depuració d’aigües a l’AMB per encarar el canvi climàtic”
  • CA
Àngel Simon, president d’Aigües de Barcelona | xx

Aquest dijous al matí es va celebrar una nova edició de les “PwC Talks La Vanguardia”, amb Ángel Simón, president d’Agbar y vicepresident executiu de Suez, amb el títol “Desenvolupament sostenible: reptes de futur en la gestió de l’aigua”, una xerrada amb Ignacio Marull, soci director de PwC a Catalunya i que va comptar amb la presència de 150 executius d’empreses catalanes. “Partim d’una situació global”, va dir Simón, on “el 2050 tindrem una població mundial que pot arribar a 9.000 milions d’habitants”. La majoria, a més, viurà a grans ciutats, i això pot representar “un augment del 40% dels recursos hídrics necessaris, un creixement del 35% de la demanda energètica i un 40% més de recursos agrícoles”. El president d’Agbar va emfatitzar que, a més, aquest problema no vindrà tot sol perquè, a l’altre cantó, hi haurà la pressió del canvi climàtic, configurant “un estrès hídric important que ha de ser contemplat com una prioritat a l’agenda de qualsevol país”.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU per al 2030 “han de marcar tota l’actuació d’empreses i països”, va considerar, “i només es poden plasmar en realitat en un marc de col·laboració público-privada”, un model que considera exitós en els sectors que necessiten “grans infraestructures”. En concret, l’ODS número 6, el que fa referència a l’aigua i al sanejament de qualitat, augmenta l’urgència d’unes ciutats més resilients. Simón va explicar que a l’estat espanyol” en els darrers 20 anys el cabal dels rius ha baixat un 20%. Tot i que la darrera sequera a Catalunya va ser el 2008, Simón creu que és “inevitable” que es repeteixin. El problema de recursos, doncs, persisteix, i tot i que “quan hi ha pluja són períodes més duradors i més intensos” a causa del canvi climàtic, cal “resoldre el problema de recursos” i millorar el sistema de sanejament, incloent “la necessitat de reutilització de l’aigua”.

L’AMB va posar en marxa un sistema per reutilitzar l’aigua i donar-li més usos | AMB

Un altre dels ODS, el número 16, marca una altra línia d’actuació: “la cooperació entre totes les parts”. Per Simón, “només podrem resoldre el gran problema que suposen els 2.000 milions de persones que no tenen accés a aigua potable” mitjançant, com apuntava, a la col·laboració público privada. “No hi ha cap altra alternativa”, va afirmar, que crear “una economia circular amb un mode de vida més sostenible” per preservar els recursos naturals, un camí que, creu, té en el ministeri de Transició Ecològica del govern espanyol “un primer pas”. En aquest sentit el primer ODS, l’eliminació de la pobresa al món, també és essencial. Simón va recordar que en aquests moments la seva empresa subvenciona 25.000 famílies, amb un import acumulat de 12 milions d’euros, i no només col·labora amb els serveis socials sinó també, per exemple, amb Càritas i la Creu Roja.

El president d’Agbar també va tenir paraules per l’anomenada “remunicipalització de l’aigua” que impulsen alguns partits polítics: “l’aigua és un servei públic i no es pot remunicipalitzar allò que ja és municipal”, va dir, puntualitzant que “quan l’aigua cau del cel és gratuïta però dur-la a casa no ho és”. En el cas de Barcelona, per exemple, el regulador és una empresa mixta de la qual l’Àrea Metropolitana de Barcelona té un 15% i aporta el sanejament que, va dir Simón, actualment “necessita decisions urgents d’inversió per tenir a punt les obres necessàries per a dur a terma la depuració de l’aigua”. Aquesta inversió, va sentenciar, “només es pot produir des de la col·laboració público-privada”. El president d’Agbar va posar com a exemple la mina de Terrassa, on l’Ajuntament i l’empresa han arribat a un avord per a la gestió del dia a dia, o el de Santiago de Xile on, quan Suez va començar a gestionar l’aigua, “només el 3% de les aigües residuals es depuraven”. Ara és el 100%, gràcies a “una innovació creada a Barcelona”, les biofactories, que Simón voldria aplicar també a la ciutat però que, “per falta d’inversions”, no és possible.

Imatge del mapa interactiu que explica el cicle de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona | Agbar

Per a Ángel Simón, un altre gran repte mundial són les necessitats del consum agrícola, un 70% de la demanda hídrica del món davant del 18% de la indústria i el 12% de la ciutadania. En el futur caldrà més producció i, per tant, més eficiència en l’ús de l’aigua. Precisament, Simón ha explicat que un dels principals objectius de la companyia de cara a aquest any és augmentar la seva participació en el sector. Tornant a Barcelona, però, el president d’Agbar ha conclòs que és necessària la “tranquil·litat institucional” que permeti “sortir a l’exterior” i que la ciutat “torni a ser una marca que aporti valor” i que els projectes de fora “sàpiguen que se’ls ajudarà en comptes de posar-los obstacles”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa