MonPlaneta
Ángel Simón: “Cal un pacte social per a la recuperació econòmica sostenible”
  • CA

El president d’Agbar, Ángel Simón, ha participat aquest dijous al matí a la xerrada ‘Infraestructures’ dins la cimera ‘Empreses espanyoles liderant el futur’, organitzada per la patronal CEOE i que tenia com a objectiu reflexionar sobre els plans de reconstrucció econòmica de l’estat espanyol després de la pandèmia causada pel SARS-CoV-2. Per donar resposta als reptes socials i econòmics derivats de la crisi sanitària i als preexistents, com l’emergència climàtica, Simón ha afirmat que “és urgent establir, territori a territori, un pacte social que garanteixi una recuperació econòmica sostenible, amb el paper essencial de l’empresa com a part de la solució, dins del marc d’actuació establert per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides; i ampliar el contracte social”. Així, el pacte s’hauria de basar en la solidaritat, l’ocupació i la reconstrucció verda, i per això ha insistit en la importància de tenir infraestructures resilients que ajudin a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de l’estat espanyol i encarar fenòmens extrems com ara les sequeres o les inundacions.

En aquest sentit, Ángel Simón ha alertat de la falta d’inversions i ha assegurat que la col·laboració público-privada és imprescindible com a motor de la reconstrucció, ja qu permet mobilitzar recursos i executar les inversions necessaries per garantir el benestar. Pel que fa a això, Simón també ha al·ludit a l’estudi de l’Associador d’Enginyers de Camins, Canals i Ports i de l’Enginyeria Civil que conclou que, només en matèria d’aigua, l’Estat hauria d’invertir 18.300 milions d’euros de mitjana cada any durant tota aquesta dècada per arreglar les deficiències en manteniment, conservació i rehabilitació i per evitar la degradació de les obres públiques. Segons l’estudi, aquestes inversions solucionarien probleme mediambientals, generarien mig milió de feines i podrien tenir un impacte total del 3% del PIB de l’Estat. A més, és clar, i per accelerar la transició ecològica, la reconstrucció hauria de ser verda, potenciant infraestructures que donin suport a l’ecosistema on s’ubiquen i afavoreixin els cicles de la natura. “La crisi sanitària actual ens ha ensenyat que la resposta és a la natura”, ha apuntat el president d’Agbar.

La companyia, en aques aspecte, aposta per l’economia circular i models responsables en el clima, com s’està veient en la transformació de les seves plantes depuradores en biofactories o la digitalització de la gestió de les infraestructures hidràuliques. Per acabar, Simón, en un acte moderat pel president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha destacat la necessitat que les empreses de l’estat espanyol estigui alineades en el context de la Unió Europea i amb les prioritats assenyalades per als fons comunitaris -salut, transició ecològica i digitalització- i ha afegit que poden “aportar molt com a sector i companyia en coneixement, experiència i tecnologia”. Juntament amb Simón, també han intervingut a la xerrada els presidents de Ferrovial, Rafael del Pino; Sacyr, Manuel Manrique; i AENA, Maurici Lucena, que han exposat els reptes a què s’enfronten i els seus plans per al futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa