MonPlaneta
Anellen 190 exemplars de polls de gavina corsa al litoral de Barcelona
  • CA

L’anellament de polls de gavina corsa al litoral de Barcelona ha arribat enguany als 190 exemplars, una xifra lleugerament inferior als 209 de l’any passat. Un grup de 15 persones, entre personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, el CSIC, la Universitat de Girona i la cooperativa d’investigació i conservació de la biodiversitat Cory’s ha dut a terme l’anellament a la colònia del Port de Barcelona. A Tarragona, les limitacions per la pandèmia del coronavirus ha impedit l’anellament en no disposar d’autorització per accedir a les instal·lacions del port, segons ha informat el Departament de Territori. D’altra banda, es treballa per anellar els polls de la colònia del Delta de l’Ebre i tenir els resultats properament.

La conselleria ha explicat que conèixer per on es mouen els exemplars nascuts en una o altra colònia és bàsic per a detectar possibles noves colonitzacions d’aquesta espècie declarada vulnerable. En aquest sentit, després que la colònia de Tarragona fracassés parcialment, s’han detectat exemplars nascuts allà a diferents punts del litoral entre el Garraf i el Maresme i s’ha descartat una possible nidificació de l’espècie a una localitat d’aquesta darrera comarca. Aquesta espècie es mou entre la costa est africana i Catalunya al llarg del seu cicle vital però també s’han observat els ocells marcats aquí a llocs llunyans com la costa del Sàhara o Gàmbia. D’altra banda, l’anellament s’ha vist afectat per la pandèmia de la covid-19 ja que tant el subministrament d’anelles metàl·liques com les plàstiques numerades “han arribat in extremis”. Tot i això s’ha pogut fer majoritàriament, per zones i en grups, cadascun format per 4-5 persones, una de les quals posa l’anella metàl·lica a les potes de l’ocell, l’altra la de PVC, una altra pren nota de totes les dades de l’ocell i dues més cerquen polls i els porten a l’equip de marcatge.

La colònia de Barcelona s’ha mantingut en nombre d’efectius, mentre que la de Tarragona ha minvat a la meitat producte de la meteorologia adversa de la primavera. Segons l’últim cens elaborat al maig, un total de 2.827 parelles de gavina corsa han niat a Catalunya el 2020, de les quals 2.516 a les comarques de Tarragona i 311 a Barcelona, així com 2.066 en espais naturals de protecció especial i 761 en instal·lacions portuàries. La xifra global del 2020 suposa una nidificació de 728 parelles menys que el 2019 i 927 menys que el 2018. El personal expert atribueix aquesta baixada al temporal Gloria i al que va afectar el territori abans de Sant Jordi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa