MonPlaneta
Andròmines i Deriva 360º organitzen una recollida de burilles a Barcelona
  • CA
Alguns dels voluntaris de la campanya de recollida de burilles | ACN

Les associacions Andròmines i Deriva 360° han organitzat una recollida de burilles al barri de Sant Andreu Comtal de Barcelona. A partir de les quatre de la tarda, una vintena de representants d’ambdues organitzacions s’han reunit sota el lema “El carrer no és un cendrer” amb l’objectiu de recollir 60.000 tatxes de cigarreta del terra de Barcelona. Els participants de la recollida portaven bosses i guants per recollir els residus de les cigarretes que anaven trobant per terra. Els organitzadors de l’esdeveniment han repartit mapes per seguir una ruta concreta i cendrers portàtils per regalar als vianants fumadors i conscienciar-los de llençar les burilles a la brossa i no a terra.

Coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre, la campanya de conscienciació pública ‘El carrer no és un cendrer’ pretén reduir els impactes nocius sobre el medi ambient i la salut i promoure actituds cíviques perquè les persones fumadores evitin llençar la burilla a l’espai públic. A part, les dues associacions volen dur a terme un estudi pilot per reciclar i reutilitzar les burilles, que s’han convertit en el residu més contaminant dels oceans, per sobre de les bosses de plàstic. Andròmines i Deriva 360° participaran el 22 de novembre en una altra recollida de burilles massiva per poder continuar l’estudi. Des d’Andròmines creuen que “és imprescindible lluitar per la recollida selectiva d’aquest residu, igual que el tractament que es fa d’alguns envasos o les piles”, segons han explicat.

La burilla ja suposa un 13% dels residus del món, segons l’associació americana Ocean Conservancy. Cada any al món es fumen sis bilions de cigarretes, 4,5 d’aquestes acaben convertint-se en residus tòxics pel mar o la terra. Les burilles estan fetes d’acetat de cel·lulosa, un plàstic no biodegradable que triga uns deu anys a desaparèixer. A més, contenen fins a setanta substàncies perilloses per a la salut com podrien ser l’arsènic, el quitrà o la nicotina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa