MonPlaneta
Alliberen al delta del Llobregat més de 260 fartets criats al Zoo de Barcelona
  • CA

El Consorci del espais naturals del delta del Llobregat i el Zoo de Barcelona han alliberat aquest dilluns 267 fartets (Aphanius Iberus) en una nova bassa del litoral del Prat de Llobregat. Els exemplars han estat criats al Zoo a partir de peixos de l’única bassa on hi ha una població estable d’aquesta espècie al conjunt del delta del Llobregat.

En aquest sentit, l’objectiu de l’alliberament és contribuir a expandir el fartet a nous aiguamolls, ja que és una espècie en perill d’extinció a Europa. La propera tardor, des del Prat es liderarà una diagnosi acurada de la situació de l’espècie, s’avaluaran els seus hàbitats i es proposaran actuacions per a la recuperació del fartet al delta del Llobregat.

L’any 2008, el Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat va iniciar el projecte de recuperació del Fartet, basat en la cria en captivitat de l’espècie en unes instal·lacions situades a la pineda del Remolar i l’alliberament progressiu en els anys següents en diverses basses i llacunes litorals. El 2018, però, la Fundació Barcelona Zoo va involucrar-se en el projecte oferint les seves instal·lacions per a la cria dels exemplars de fartet.

Al mateix temps, el Zoo també col·labora amb el programa pedagògic ‘Salvem el Fartet’, basat en la cria en captivitat en petits aquaris instal·lats a les aules de diversos centres educatius. La intenció és donar a conèixer aquesta espècie emblemàtica del delta entre la població escolar i alhora ajudar a prendre consciència de les problemàtiques ambientals que poden afectar-la.

L’any passat, el projecte va ser premiat per l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris amb el premi Conservació 2019. El guardó va reconèixer la tasca feta en l’abordatge de la protecció d’aquesta espècie amenaçada, la millora del seu hàbitat, la cria en captivitat, la recerca per la conservació i l’educació ambiental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa