MonPlaneta
Alliberada la primera àguila cuabarrada que ha sobreviscut a una electrocució
La primera àguila que ha sobreviscut a una electrocució ha estat alliberada
La primera àguila que ha sobreviscut a una electrocució ha estat alliberada | Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat ha alliberat la primera àguila cuabarrada que sobreviu a una electrocució a Catalunya. Es tracta de “Vent”, un dels mascles establerts des del 2000 a la serra del Boix, que integrava una de les parelles amb major èxit reproductiu fins al moment.

L’animal va patir una electrocució amb una línia elèctrica a mitjan agost, i va caure a un canal del delta de l’Ebre. Inicialment, va ser traslladat al Centre de Fauna de Canal Vell, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, però de seguida el Cos d’Agents Rurals el van portar fins al Centre de Fauna de Vallcalent, que compta amb equips especialitzats per tractar aquesta problemàtica.

A l'àguila cuabarrada se li ha col·locat un GPS
A l’àguila cuabarrada se li ha col·locat un GPS | Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

L’alliberament ha tingut lloc a la mateixa zona en què l’au va tenir l’accident. Tanmateix, es desconeix si s’hi quedarà o buscarà altres indrets per establir-se i buscar nova parella, atès que ja ha estat reemplaçat per un mascle més jove, segons confirma l’equip de l’Institut per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) que en fa el seguiment. Per controlar els seus moviments, se li ha col·locat un dispositiu GPS finançat per Endesa, que ajudarà a conèixer la localització en tot moment de l’animal i estudiar el seu comportament.

Des que va arribar al Centre de Fauna de Vallcalent, se li va aplicar un tractament amb làser, que ha aconseguit fins ara millorar lleugerament les xifres de recuperació d’aus electrocutades que sobreviuen, fins al 5 %. El centre compta amb aquest aparell làser des de l’any 2017 per tractar les lesions vasculars (mort dels teixits) produïdes per les electrocucions i va ser finançat per Endesa.

Abans de l'electrocuió, aquesta àguila cuabarrada, integrava una de les parelles amb major èxit reproductiu fins al moment.
Abans de l’electrocuió, aquesta àguila cuabarrada, integrava una de les parelles amb major èxit reproductiu fins al moment. | Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La recuperació d’aquesta àliga cuabarrada és una bona notícia, en tant que l’electrocució és la primera causa de mort no natural d’aquesta espècie i un dels principals factors pels quals es troba amenaçada arreu d’Europa.

Tanmateix, els ocells que sobreviuen inicialment a una electrocució són excepcionals (a l’entorn d’un 5% dels localitzats). Fins ara, d’entre els que vivien després d’una descàrrega, només se salvaven i es podien retornar a la natura un 0,5, mentre que amb el tractament làser, aquest percentatge ha augmentat fins al 5%, tot i que coincideix amb els casos menys greus.

Amb tot, aquesta xifra només suposa el 0,27% del total d’ocells electrocutats localitzats. En aquest sentit, el Govern aposta per destinar el màxim d’esforços a corregir els suports perillosos, per evitar més accidents d’aus.

El làser, per ferides superficials

La teràpia làser només es pot aplicar a un percentatge reduït dels ocells electrocutats que ingressen vius, ja que només és efectiu si les ferides són superficials i es troben en un estat inicial. En aquests casos, un cop els ocells s’han estabilitzat, hidratat, alimentat i dotat de suport vitamínic, i un cop les ferides han estat netejades i desinfectades, a més de l’habitual tractament amb antibiòtic se’ls apliquen sessions de làser d’uns 5-10 minuts, amb una freqüència que pot ser diària en els casos més crítics. En aquest cas, les ferides principals van cicatritzar després d’un mes de tractament, i va rebre l’alta al mes i mig de l’accident.

En total, al Centre de Fauna de Vallcalent, s’han tractat 18 ocells amb lesions dels teixits amb problemes vasculars en estat inicial, 14 a causa d’electrocucions i 4 per altres causes. Dels 14 electrocutats, s’han pogut curar les lesions de 5 exemplars, i només 3 han pogut ser alliberats, entre els quals aquesta àliga cuabarrada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa