MonPlaneta
Les algues poden reduir més d’un 80% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle del bestiar
  • CA

La incorporació d’una mica d’algues marines a l’alimentació de la ramaderia podria reduir les emissions de metà dels caps de bestiar fins a un 82% sense reduir la qualitat del producte, segons els nous resultats dels investigadors de la Universitat de Califòrnia a Davis (UCD). Un descobriment que pot aplanar el camí per a la producció sostenible de carn en tot el món, segons anuncia la universitat en un comunicat.

Com que la ramaderia és la principal font agrícola de gasos d’efecte hivernacle, una de les causes més importants del canvi climàtic, s’ha suggerit molt sovint que les persones mengem menys carn per ajudar a fer front la catàstrofe ambiental. Però, en canvi, un grup d’investigadors s’ha fixat en l’alimentació dels caps de bestiar.

Ara tenim proves sòlides de què les algues marines a la dieta de la ramaderia són efectives per reduir els gasos d’efecte hivernacle i que la seva eficàcia no disminueix amb el temps”, ha assenyalat Ermias Kebreab, professor i president del Departament de Ciència Animal de Sesnon Endowed i director del Centre Mundial d’Aliments (World Food Center, en anglès). “Això podria ajudar als agricultors a produir de manera sostenible la carn de boví i els productes lactis que necessitem per alimentar el món”, ha afegit l’estudiant de postgrau Breanna Roque, coautora de l’estudi.

Durant cinc mesos de l’estiu passat, els investigadors van afegir petites quantitats d’algues marines a la dieta de 21 caps de bestiar alhora que van monitorar tant els seus augments de pes com les seves emissions de metà. Els animals que van consumir dosis d’aproximadament 80 grams d’algues marines van guanyar tant pes com la resta dels seus companys, però van emetre un 82% menys de metà a l’atmosfera.

Per fer tal estudi, Kebreab i Roque s’han basat en el seu anterior treball amb ramaderia lletera, que va ser el primer experiment del món en el qual es van fer servir algues marines en el bestiar. D’aquesta manera, l’any 2018 van aconseguir reduir les emissions de metà de les vaques lleteres en més d’un 50% després de complementar la seva dieta amb algues durant dues setmanes. I és que les algues inhibeixen un enzim del sistema digestiu de les vaques que contribueix a la producció de metà.

En el nou estudi, els investigadors han comprovat si aquestes reduccions són sostenibles en el temps alimentant les vaques amb una mica d’algues durant cada dia durant cinc mesos, des que són joves fins als seus últims moments. Quatre cops al dia el bestiar menjava directament d’un aparell que mesurava el metà del seu alè. I els resultats han estat clars: els animals que consumien algues emetien molt menys metà que la resta, mentre que no s’observava cap disminució de l’eficàcia amb el pas del temps.

A més, els resultats d’un panell de proves de sabor no van trobar diferències en el gust de la carn del bestiar alimentat amb algues. Proves similars també van demostrar abans que aquesta nova alimentació no afectava el gust de la llet.

Ara els científics estudien formes de cultivar l’alga que han fet servir (Asparagopsis taxiformis), ja que no hi ha suficient quantitat d’aquesta a la naturalesa per a una aplicació àmplia. Alhora, investiguen la forma en què els ramaders poden subministrar els suplements d’algues al bestiar que pasta a l’aire lliure. “Queda molta feina per fer, però aquests resultats ens animen molt”, ha conclòs Roque.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa