MonPlaneta
Les algues, els líquens i els bacteris estan posant Machu Picchu en perill
Machu Picchu
L’antiga fortalesa inca de Macchu Picchu, al Perú | Sgrunden (Flickr)

!--akiadsense-->

La Roca Sagrada és un dels monuments més importants del santuari de Machu Picchu, al Perú, una roca granítica que la civilització inca feia servir per a cerimònies religioses ja que la considerava la porta entre la terra i el cel. A causa de la localització remota de la ciutat i a les seves condicions climàtiques, moltes de les roques de la ciutat han estat colonitzades per diversos organismes. En el cas de la Roca Sagrada, però, es pot veure clarament com s’està degradant, amb petits trossos de material que se’n desprenen.

Un equip de la Universitat del País Basc, dirigit per Héctor Morillas, ha dut a terme diverses investigacions sobre el procés que està afectant les roques de la fortalesa, abandonada el 1572 després que els conqueridors castellans acabessin amb els darrers focus de resistència de l’antic Imperi Inca. Fent servir un mètode no invasiu, els investigadors han analitzat el paper que juguen els líquens, algues, molses, cianobacteris i altres espècies que han colonitzat la Roca Sagrada en relació al seu estat de conservació. Quan penetren al material a través d’alguna escletxa, s’hi enganxen i s’alimenten dels minerals de la roca, degradant-la lentament. A mesura que passa el temps, aquests organismes van laminant la roca, que es va perdent progressivament.

Roca Sagrada
La Roca Sagrada de Machu Picchu, al Perú | David Stanley (Flickr)

!--akiadsense-->

Un cop identificades les espècies, s’ha calculat fins on han penetrat a la roca i quina influència tenen en el desgast que pateix. A més, però, els investigadors de la EHU també han diagosticat l’estat de conservació de diversos edificis més com temples o cases i estan analitzant el material de construcció de tota la ciutat buscant alteracions que es corresponguin a treballs de restauració deficients.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Paco Franc a febrer 17, 2019 | 19:42
    Paco Franc febrer 17, 2019 | 19:42
    Aquests organismes que l'han colonitzat segur que són espanyols... Sempre fem mal, com no podia ser d'una altra manera...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa