MonPlaneta
Alerten que l’eficàcia de l’ozó per eliminar el coronavirus no està demostrada
  • CA
Un treballador fent tasques de desinfecció | Eixam

Veure operaris netejant espais i infraestructures amb màquines que expulsen ozó pot ser cada dia més habitual, però la seva eficàcia per eliminar la covid-19 no està demostrada. Així ho han alertat especialistes en desinfecció, que observen com darrerament l’ozó s’està intentant obrir camí, no només en empreses, sinó també en espais “més sensibles” com ara hospitals o geriàtrics. Des de l’Associació de Responsables Tècnics en Salut Ambiental de Cataluny, el seu president, Roger Vila, ha lamentat que s’estigui donant una “falsa sensació” de seguretat. Ni el Ministeri ni Salut recomanen aquest sistema, però algunes empreses han optat per fer “publicitat enganyosa”. Des de l’associació, estudien prendre mesures i denunciar.

Que l’ozó hagi estat efectiu per combatre un determinat virus “no és extrapolable” a què ho pugui ser contra el coronavirus que ha originat la pandèmia. Així de taxatiu s’ha mostrat Roger Vila, el president d’Eixam l’Associació de Responsables Tècnics en Salut Ambiental de Catalunya. “Encara que un producte sigui un bon desinfectant de l’aigua, això no vol dir que també ho serà de l’aire”, ha afegit. En aquest sentit, Vila ha destacat que “en una superfície infectada per coronavirus, per més que hi tiris aire net, no vol dir que aquest aire tingui la capacitat de desinfectar la superfície”. De fet, l’ozó no es troba entre el llistat d’elements permesos ni autoritzats pel Ministeri de Sanitat per eliminar virus. El comitè científic internacional d’ozonoteràpia tampoc ha pogut demostrar que l’ús de l’ozó sigui efectiu contra la covid-19 i així s’explica en un comunicat que han fet públic.

“Posa els pèls de punta veure com s’estan regalant equips als hospitals i a les residències geriàtriques o màquines d’ozó que estan utilitzant per desinfectant ambulàncies”, ha assenyalat Roger Vila. Segons el president d’Eixam, “regalar aquests aparells en llocs tan crítics és una “temeritat” i una “imprudència molt gran”. Amb tot, Vila ha defensat que tampoc està clar quina confiança tenen hospitals i geriàtrics en aquests aparells. “Si l’afegeixen com a purificador d’aire i després fan una desinfecció en superfície, no hi ha res a dir”, ha explicat. Malgrat això, l’associació vol que es persegueixi la publicitat enganyosa. “És molt fàcil que en el moment que vivim, de gran vulnerabilitat, sigui més fàcil vendre un producte que és desinfectant. Avui dia, quan es parla de desinfecció, la gent entén que li estàs parlant que el producte és bo desinfectant el coronavirus, i això no és així”, ha lamentat.

Paradoxalment al que es pugui pensar, les empreses de desinfecció no estan experimentant un creixement dimensionat a la crisi de la demanda dels seus serveis. L’augment en la venda dels equips d’ozó, sumat a l’intrusisme que pateix el sector, ha provocat que la demanda de les empreses amb la certificació requerida no sigui la que es podria esperar. “Qualsevol s’ha vist amb cor de comprar-se un equip d’aquests i anar oferint desinfeccions a instal·lacions. Fins i tot un bufet d’arquitectes s’ha sumat a les desinfeccions que també estan fent algunes empreses de jardineria o de neteja”, ha explicat. “L’intrusisme és brutal i estem perplexos de la temeritat de la gent que vol fer negoci en una situació així”. Vila ha explicat que hi ha empreses del sector, autoritzades i amb tots els registres, que han hagut d’abaixar la persiana o enviar gent a casa perquè no els arriben serveis de desinfecció. En aquest sentit, les associacions empresarials ja s’han posicionat al respecte i han criticat la situació davant les autoritats.

Des d’Eixam també estan intentant esbrinar per què les desinfeccions que ofereix la Generalitat a residències i altres instal·lacions focus de la infecció només són per a grup reduït de deu empreses que van participar en una reunió tècnica al principi de la crisi. Això ha creat situacions en què hi havia entitats o empreses que havien contractat serveis a empreses de desinfecció, però que van acabar anul·lant perquè la Generalitat els n’oferia una altra. Això, consideren, ha generat un “greuge” comparatiu “molt gran”. “Estem intentant esbrinar sota quins criteris s’han seleccionat aquestes deu companyies i fer-los saber que hi ha més empreses disponibles”, ha explicat el president.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa