MonPlaneta
Alerten d’un possible desbordament massiu d’aigua dolça de l’oceà Àrtic a l’Atlàntic pel canvi climàtic
  • CA

L’aigua dolça que s’acumula a l’oceà Àrtic, concretament en el mar Beaufort, ha augmentat un 40% en les darreres dues dècades a causa del canvi climàtic. Com i on aquesta aigua fluirà cap a l’oceà Atlàntic és important per a les condicions oceàniques locals i globals, ha assegurat la Universitat de Washington en un comunicat.

L’estudi dut a terme per Universitat de Washington, el Laboratori Nacional de Los Alamos i l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica mostra que aquesta aigua dolça viatja a través de l’arxipèlag canadenc per arribar al mar del Labrador, en lloc de passar pels passatges marins més amplis que connecten amb els mars del nord d’Europa.

La troballa té implicacions per al medi marí del mar de Labrador, ja que l’aigua àrtica tendeix a ser més fresca però també rica en nutrients. Aquesta via també afecta els corrents oceànics més grans, és a dir, una circulació de cintes transportadores a l’Oceà Atlàntic en què l’aigua més freda i pesada s’enfonsa a l’Atlàntic Nord i torna al llarg de la superfície com el corrent del Golf. Una aigua més fresca i lleugera que entri al mar de Labrador podria frenar bolc de la circulació.

“Sabem que l’Oceà Àrtic té un dels majors impactes del canvi climàtic”, ha dit el coautor Wei Cheng. “Ara mateix aquesta aigua dolça encara està atrapada a l’Àrtic. Però un cop surti, pot tenir un impacte molt gran“, ha remarcat l’investigador.

El volum d’aigua dolça actual al mar de Beaufort és de més 23.300 quilòmetres cúbics, o més de 5.500 milles cúbiques. Aquest volum d’aigua dolça alliberada a l’Atlàntic Nord podria tenir efectes significatius. Es desconeix l’impacte exacte. La investigació actual estudia on podria acabar l’acumulació d’aigua dolça actual i quins canvis podria provocar.

Un alliberament d’aigua dolça d’aquesta mida a l’Atlàntic nord subpolar podria afectar un patró de circulació crític, anomenat Circulació Meridional de Capgirament de l’Atlàntic, que té una influència significativa sobre el clima de l’hemisferi nord”, ha exposat el també coautor Wilbert Weijer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa