MonPlaneta
Alerten d’un perill de passar massa temps a l’espai: el flux sanguini es pot invertir

En un descobriment totalment inesperat, un grup de científics de la NASA ha detectat un efecte dels viatges espacials que no només era desconegut sinó que, a més, podria ser perillós: el flux sanguini d’un dels vasos més importants de la part superior del cos pot aturar-se i fins i tot invertir-se si la permanència a l’espai és massa llarga.

Tot i que es pensava que els efectes de la permanència continuada a l’espai eren més que coneguts -pèrdua de massa muscular, major debilitat òssia…- aquesta troballa, que ha estat publicada a la revista ‘JAMA Network Open’, pot tenir un efecte molt gran en la planificació futura de les missions a l’espai incloent, és clar, el projecte d’enviar humans a Mart.

Els inicis d’aquesta recerca cal buscar-los uns quants anys enrere, quan la NASA va voler saber per què gairebé dos terços dels astronautes que passaven llargues temporades a l’Estació Espacial Internacional informaven de problemes de visió que, en alguns casos, havien continuat després de la seva tornada a la terra. Així, l’objectiu de l’estudi era conèixer millor com afectava la falta de gravetat a la circulació dels fluids a la part superior del cos, i van arribar a la conclusió que el cos, en aquelles condicions, té problemes per moure’ls amb normalitat.

Els investigadors de l’agència espacial nord-americana van examinar onze astronautes aparentment sans i que van passar una mitjana de sis mesos seguits a l’Estació Espacial Internacional. El cinquantè dia de les seves missions, es va detectar un flux sanguini aturat o invertit a la vena jugular interna esquerra en set d’aquests onze astronautes. Aquest vas sanguini és un dels més importants de la meitat superior del cos i és responsable d’endur-se la sang del cervell, la cara i el coll. A un altre dels astronautes se li va trobar un coàgul a la vena jugular interna i encara a un altre li’n van trobar un de parcial un cop ja havia tornat a la Terra.

Tot i que aquesta troballa és inesperada i fa que s’hagin de tornar a plantejar algunes de les certeses que es tenien sobre les missions a l’espai. Un coàgul a la jugular, per exempe, pot desplaçar-se fins als pulmons i causar una embòlia, cosa que seria perillós no només pel qui la patís sinó, en segons quines circumstàncies, per a tots els membres de la missió en què estigués participant.

El cert, però, és que haver trobat a temps aquests possibles problemes farà que es desenvolupin tractaments o mecanismes per minimitzar aquests riscos per a la salut. Una de les possibles vies d’investigació deriva del fet que, durant l’estudi, els científics es van adonar que quan els astronautes duen el vestit de buit a la meitat inferior del seu cos, el flux sanguini millora perquè atreu la sang cap a les extremitats inferiors, com fa la gravetat del nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa