MonPlaneta
Alemanya posa el 2038 com a límit per deixar de fer servir carbó

Un comitè nomenat pel govern alemany ha recomanat als mandataris del país que la data per deixar de cremar carbó per a la generació d’energia elèctrica es situï en l’any 2038 com a molt tard, en un gest molt important en la lluita contra el canvi climàtic. Després de mesos de negociacions, la Comissió del Carbó va arribar a un acord que no només és pioner sinó que podria ser un precedent molt important per a altres països que també depenen d’aquest combustible fòssil com a font d’energia. Després d’una sèrie de moviments dirigits a eliminar completament l’ús de l’energia nuclear, actualment Alemanya obté més d’una tercera part de l’electricitat de les centrals tèrmiques, que cremen carbó i alliberen enormes quantitats de gasos d’efecte hivernacle.

Així doncs, la Comissió, amb 28 membres que representen les regions mineres, empreses, científics i ambientòlegs, ha dissenyat un pla que, amb enormes inversions per part del govern, vol ajudar a les regions afectades a superar l’impacte econòmic i protegir la indústria i els consumidors d’un augment enorme del preu de l’electricitat mentre es duu a terme un gran projecte de transició energètica. El pla, que encara no té l’aprovació del govern alemany, fins i tot es planteja que, el 2032, es pugui revisar la data i avançar-la fins el 2035. A mesura que s’apropi la data, les plantes de cabó d’Alemanya s’anirien apagant seguint un calendari que reduïria les emissions de gasos d’efecte hivernacle del país. Tot i això, el pla no diu quines s’haurien d’aturar primer, ja que cal que el govern ho negociï amb els seus operadors.

Acció de Greenpeace contra la conferència internacional del carbó | Greenpeace

En paral·lel a això, i durant els propers 10 anys, el govern alemany hauria d’ajudar a crear 5.000 llocs de treball per compensar la caiguda en l’ocupació quan es deixin de fer servir les mines de carbó. A més, les regions afectades haurien de rebre, aproximadament i durant els propers 20 anys, uns 40.000 milions d’euros per esmorteïr l’impacte de la fi de la indústria del carbó i crear una nova economia basada en les energies renovables i la sostenibilitat, potenciant l’energia solar i l’eòlica, que durant els darrers anys han crescut moltíssim en aquesta direcció. Mentre la transició no sigui completa, una opció és cremar més gas natural, que emet aproximadament la meitat de gasos d’efecte hivernacle que el carbó.

No tothom està content amb aquestes mesures, però. Des de l’organització ecologista Greenpeace, tot i alegrar-se que Alemanya tingui un calendari per lliurar-se del carbó, afirmen que les mesures no són prou ambicioses ni ràpides i que les centrals de carbó haurien de ser cosa del passat l’any 2030, no pas el 2038.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fu man txu a gener 28, 2019 | 12:02
    fu man txu gener 28, 2019 | 12:02
    A Espanya ho volen allargar fins l´any 2124.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa