Exemplar de llimac espanyol
Exemplar de llimac espanyol | Ekko (Wikimedia Commons)

!--akiadsense-->

Els ciutadans del centre de Moscou estan alarmats per l’arribada d’una espècie invasora: el llimac espanyol, un animal de fins a 15 centrímetres de llargada que, després d’arribar a Rússia provinent de l’estat espanyol, està començant a colonitzar la capital del país. En comparació amb la majoria de llimacs que es coneixen, l’espanyol -Arion vulgaris- és enormement gran i pot convertir-se en una plaga molt perillosa per als cultius de vegetals. La pàgina web DAISIE, de fet, una plataforma amb suport de la Unió Europea, va posar el llimac espanyol a la llista de les 100 espècies invasores més perilloses del continent ja que, tot i ser originari de la Península, el comerç de plantes l’ha anat escampant lentament des de França, on va arribar el 1956, fins a Rússia.

L’animal és hermafrodita i, per tant, es pot aparellar amb qualsevol altre membre de la seva espècie que trobi, adoptant cadascú un rol sexual diferent i sense haver de buscar específicament un mascle o una femella, cosa que facilita enormement la seva proliferació. Cada exemplar pot pondre fins a 400 ous alhora i, per tant, la seva capacitat d’estendre’s és molt gran, cosa que preocupa els moscovites que, darrerament, en troben més i més sense que puguin fer gran cosa per lliurar-se’n. Un altre aspecte preocupant d’aquesta espècie, a més, és que pot ser un vector de paràsits de les plantes i de cucs nematodes, que poden introduir-se a l’interior d’animals domèstics provocant problemes de salut molt greus.

La Plaça Roja de Moscou, amb la catedral de Sant Basili i el Kremlin
La Plaça Roja de Moscou, amb la catedral de Sant Basili i el Kremlin | Needpix

!--akiadsense-->

Alguns testimonis afirmen que els llimacs espanyols ja han arribat al centre de la capital russa, ja que s’ha informat de la seva presència a molt poca distància de la Plaça Roja i el Kremlin. Els adults moren després de reproduir-se i, a més, és molt poc probable que sobrevisquin a l’hivern rus si no troben llocs càlids on refugiar-se. Els seus descendents, però, podrien tornar a colonitzar Moscou un cop els ous eclosionin i les temperatures tornin a pujar.

Nou comentari

Comparteix