MonPlaneta
Agricultura paga 1,7 M€ en ajuts a les Agrupacions de Defensa Vegetal
Vegetals | Photo by Peter Wendt on Unsplash

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura paga a partir d’aquest dijous 1.733.420 € a 98 Agrupacions de Defensa Vegetal en concepte d’ajuts per a la prestació de serveis d’assessorament tècnic per prevenir o lluitar contra plagues, malalties i males herbes i aplicar els principis de la gestió integrada de plagues. Les ADV van ser creades i regulades per la Generalitat l’any 1983, amb l’objectiu de col·laborar amb l’Administració per lluitar de manera col·lectiva contra les plagues i les malalties dels vegetals.

El foment de les ADV és una de les prioritats del Departament d’Agricultura en matèria de sanitat vegetal. L’especialització que requereix la protecció vegetal, amb la introducció constant de noves plagues foranes i la restricció europea d’ús dels productes fitosanitaris, necessita cada dia tècnics amb coneixements profunds i experiència contrastada sobre el territori, la qual cosa s’aconsegueix a través de la formació constant i el treball de camp. Les ADV col·laboren amb el Servei de Sanitat Vegetal del DARP en el desplegament del pla de vigilància de plagues, malalties i males herbes, principalment de les prioritàries i que requereixen un seguiment específic programat, com el foc bacterià i el virus de la sharka dels fruiters, la flavescència daurada de la vinya o el cargol poma, i també de les que, tot i no haver-se detectat a Catalunya, requereixen d’un estat d’alerta especial com els bacteris Xylella fastidiosa i l’HLB dels cítrics, o el Tomato brown rugose fruit virus.

Les ADV permeten un acostament als agricultors a través del seu personal especialitzat i amb perfil tècnic, la qual cosa permet oferir l’assessorament necessari davant les diferents situacions que es poden trobar a les explotacions. Els tècnics de les ADV, a més, són els interlocutors entre agricultors i el DARP a l’hora de difondre de manera vàlida i fiable la informació fitosanitària. Aquesta interlocució permet actuar amb celeritat davant la detecció de possibles focus de plagues. Les deteccions ràpides sobre el terreny dels organismes patògens dels vegetals són determinants per evitar o pal·liar les pèrdues que poden produir. Així doncs, les ADV suposen una peça clau per al DARP i la sanitat vegetal en el desenvolupament coordinat de les campanyes de prevenció i lluita contra les plagues, les malalties i les males herbes que més preocupen els agricultors.

Actualment, el Servei de Sanitat Vegetal està preparant les concessions de les ajudes a les ADV del període 2019, per un import d’1.800.000 €. El Departament d’Agriculturatreballa per mantenir anualment els imports d’aquests ajuts, la qual cosa referma el compromís de millorar el control de plagues i la seguretat alimentària i de fomentar la sanitat vegetal en general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa