MonPlaneta
Agricultura té en marxa la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera
Campanya de borrissol
Campanya de borrissol | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha iniciat la campanya per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. S’actuarà sobre uns 380 quilòmetres per reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, sobretot el pollancre (Populus nigra) o l’àlber (Populus alba). El cap de setmana passat es va produir un incendi a Torres de Segre, a la comarca del Segrià, que va afectar una superfície de 7,92 hectàrees d’un bosc de ribera. També s’han produït dos petits incendis més a Lleida relacionats amb borrissol: el primer a la zona de la Mitjana, que va afectar una superfície de 300 metres quadrats i el segon a la ribera del riu Segre, amb 1.000 metres quadrats de superfície afectada.

L’operatiu del DARP està format per personal de les 4 unitats del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, a través del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals, encarregades de dur a terme els treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol i reduir el risc d’ignició, i uns 50 agents del Cos d’Agents Rurals de les diferents comarques, que duran a terme el seguiment dels 360 punts localitzats. Aquests efectius comptaran amb la col·laboració d’ADF, que actuaran a les comarques de Barcelona i la Catalunya Central. Aquesta campanya es va iniciar com a pla pilot l’any 2011 a les riberes de Lleida. Actualment es duu a terme en zones predeterminades a les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Solsonès, Bages, Berguedà i Osona), Lleida (Noguera i Segrià), Barcelona (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès) i Terres de l’Ebre (Montsià, Baix Ebre i Ribera d’Ebre). Les actuacions es fan especialment en les de més afluència de gent, com carreteres o àrees recreatives.

L'incendi de la setmana passada a Torres de Segre
L’incendi de la setmana passada a Torres de Segre | Agents Rurals

!--akiadsense-->

L’objectiu de la campanya és la prevenció de danys personals i materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais. Cal tenir en compte que les riberes són corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor. També s’eviten danys a propietats privades, plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters. Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives.

El pollancre (Populus nigra) és un arbre caducifoli de la família de les salicàcies que viu als boscos de ribera i llocs humits, i, fora de les zones més seques, a les terres remogudes dels terraplens. La pol·linització d’aquesta espècie aprofita el vent. D’abril a maig, quan maduren, alliberen unes llavors minúscules que presenten llargs pèls cotonosos i poden ser transportades molt lluny pel vent. Com a forma de reproducció, en zones on abunda aquesta espècie, les masses cotonoses de llavors (conegudes com a borrissol) poden ser transportades molt lluny pel vent, com si estigués nevant, i arriben a crear veritables cobertes sobre el terra. Aquestes masses cotonoses de llavors presenten una inflamabilitat molt important per la seva estructura volàtil i lleugera, amb la qual cosa esdevenen un problema de cara a l’inici d’incendis si aquestes zones nevades coincideixen amb llocs amb afluència de persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa