MonPlaneta
Agricultura anuncia la creació d’un Comitè de Cogestió de la pesca del cranc blau
Intervenció de Pere Abelló, expert en crustacis
Intervenció de Pere Abelló, expert en crustacis | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

El director general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Sergi Tudela, ha anunciat aquest dijous al matí la creació d’un Comitè de Cogestió de la pesquera del cranc blau, com a principal eina de gestió d’aquesta espècie. Ho ha fet en el marc de la presentació dels resultats de la primera avaluació sobre el cranc blau, espècie recentment establerta en la zona del delta de l’Ebre i de gran interès per a la pesca professional. El nou Comitè, que compta amb el suport del sector, estarà basat en el desplegament del Decret sobre el model de governança de la pesca professional de Catalunya i involucrarà totes les parts interessades (pescadors, federacions, científics, organitzacions mediambientalistes i administració).

Aquest òrgan tindrà com a primer objectiu l’elaboració del “Pla de gestió de la pesquera del cranc blau”. Al mateix temps, incorporarà, tal com preveu l’esmentat Decret, el corresponent programa per a una gestió socioeconòmica de l’activitat. L’assessorament científic, indispensable per a la presa de decisions sobre les mesures tècniques de gestió a aplicar, comptarà amb especialistes del territori, i disposarà de l’assessorament i assessorament de tècnics de l’Institut Català per a la Recerca de la Governança del Mar (ICATMAR).

Cranc blau capturat
Cranc blau capturat | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

Una altra de les mesures de caire estructural destacades pel director general a la jornada és l’aposta per una explotació professional intensiva que garanteixi una comercialització a través dels circuits oficials de les llotges pesqueres. Aquesta comercialització ha de dur associada una valorització del producte i garantir-ne la traçabilitat fins al consumidor final. Aquestes accions, però, no haurien d’excloure actuacions puntuals de control en punts concrets que assegurin el manteniment de la densitat de les poblacions de cranc blau en nivells assumibles pels ecosistemes deltaics, si així ho recomanen els científics.

Les línies d’actuació exposades han estat preses en base a les valoracions dels aspectes científics exposats en la primera avaluació sobre el cranc blau, que s’ha presentat avui a Tortosa. El treball de recerca, “Diagnosi i situació actual del cranc blau (Callinectes sapidus) al delta de l’Ebre” ha estat efectuat per l’empresa MONVERTE Estudis Ambientals, ubicada en el territori i coneixedora en profunditat de les molt específiques i variades característiques dels ecosistemes deltaics. El document recull una detallada valoració de l’estat actual de la població, la seva localització i extensió, les modalitats de pesca, la comercialització i la destinació de les captures, entre altres.

El treball complet està disponible en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa